Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: az orosz légierő vákuumbombával mért csapást az ukránok telepítési pontjára

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium kedden videófelvételt tett közzé arról, hogy egy ODAB-1500-as termobárikus bombával légicsapást mértek egy ukrán ideiglenes telepítési pontra a Harkov megyei Kupjanszk város közelében.

A termobarikus lőszer, amelyet a köznyelvben „vákuumbombaként” emlegetnek, nyilvánvalóan közvetlen találatot ért el egy épületben, ahol ukrán erők állomásoznak – derül ki a hadsereg által közzétett drónfelvételekből. Az épület, amely egy eldugott mezőgazdasági területen található, teljesen megsemmisült a hatalmas robbanásban.

Az orosz védelmi minisztérium becslése szerint akár 40 ukrán fegyveres és öt katonai jármű is megsemmisült a csapásban.

Hirdetés

A légibombát a jelek szerint univerzális korrekciós és irányító modullal (UMPK) szerelték fel. A konfliktus során Oroszország egyre gyakrabban használta a régebbi bombák szárnyakkal frissített változatát, amelyek az ilyen lőszereket nagy pontosságú fegyverré alakítják.

Az UMPK-kat kezdetben kisebb, nagy robbanóerejű bombákhoz használták, mint például a FAB-250 vagy FAB-500, és a kiegészítők végül speciális lőszerré tették őket, beleértve a termobarikus ODAB-1500 és a kazettás RBK-500 bombákat. Idén a készleteket nagyobb lőszerekhez igazították, és június közepétől megfigyelték a kiegészítő szárnyakkal felszerelt, hatalmas, háromtonnás, nagy robbanóerejű FAB-3000-es bombák ismételt bevetését.

Hirdetés

Forrás:Orosz Hírek

Hirdetés