Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Volodin: Biden áll az Északi Áramlat szabotázsa mögött

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök „állt” az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsa mögött, és Olaf Scholz német kancellár asszisztált neki ahhoz, hogy azután országa gazdaságát [amerikai gázzal] megtöltse – állította Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma vezetője.

Az orosz törvényhozás vezetője ezt csütörtökön nyilatkozta a robbantások második évfordulóján, amelyek működésképtelenné tették az orosz földgáz közvetlen Németországba történő szállítására épített tenger alatti csatlakozókat. Volodin megjegyezte, hogy az európai nyomozók még mindig nem tudták megnevezni az elkövetőket. A médiában olyan beszámolók jelentek meg, amelyek lehetséges forgatókönyveket ugyan sejtetnek, de ezek „legtöbbször nevetségesek” – mondta.

„Washington és személyesen Biden áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött. Az volt az érdeke, hogy Nyugat-Európát elvágják az olcsó orosz gáztól, és arra kényszerítsék, hogy Amerikától vásároljon háromszor magasabb áron” – mondta.

Hirdetés

A német gazdaságot érte a legnagyobb veszteség, és most recesszióban van a versenyképesség elvesztése miatt – tette hozzá Volodin -, „ami azt jelenti, hogy Washington helyett a német népet büntették meg, mivel Biden és Scholz ezzel az akcióval pénzt vett ki a német polgárok zsebéből”.

„Ezt nem lehet valamilyen „ukránbarát csoportra” és civil búvárokra fogni” – hangsúlyozta Volodin.

Kedden a Der Spiegel című német hírportál közzétette a 2022. szeptemberi események legújabb történetét. Többnyire azt a történetet ismételgeti, hogy ez egy magánfinanszírozású művelet volt, amelyet egy ma már kegyvesztett ukrán hírszerzőtiszt irányított, és amit Valerij Zaluzsnyij volt tábornok áldásával hajtott végre. A nyugati sajtó hónapok óta ismételgeti ennek a történetnek hasonló változatait.

Hirdetés

A Spiegel azt állította, hogy azonosította a búvárokat, mondván, hogy a legtöbbjük civil volt, de a csoportot egy kommandós vezette. Az akciót már évekkel az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedések 2022 februárjában történt kirobbanása előtt tervezgették – állította a lap.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró egy 2023. februári cikkében azt állította, hogy Biden rendelte el az Északi Áramlat felrobbantását. Azt állította, hogy amerikai katonai búvárok titokban robbanóanyagot helyeztek el a jelentős mélységben lévő csővezetékek megsemmisítésére, egy balti-tengeri NATO-gyakorlatot használva álcaként. A Fehér Ház tagadta a vádakat, de orosz tisztviselők hihetőnek nevezték a történetet.

Az Északi Áramlat 1 és 2 megsemmisítését megelőzően magas rangú amerikai tisztviselők, köztük Biden is kijelentette, hogy tenni fognak arról, hogy a vezeték ne legyen működőképes.

Hirdetés

NIF

Hirdetés