Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zaharova elárulta, miért akar ennyi ország BRICS-tag lenni

Hirdetés

Sok ország azért törekszik a BRICS-tagságra, mert belefáradtak az USA „rejtett” és „néha nyílt agressziójába”, és az együttműködés új formáit keresik – mondta vasárnap Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Moszkva a hét elején közölte, hogy Törökország hivatalosan is kérte felvételét a BRICS-hez, és ezzel az első NATO-állam lett, amely tagságra pályázik a nem nyugati gazdasági szövetségben. Eddig több mint 30 ország kérte felvételét a csoportba, amely jelenleg tíz országot foglal magában, köztük Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát.

A TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva arról, hogy a különböző országok miért akarnak csatlakozni a BRICS-hez, Zaharova azt mondta, hogy „a világ belefáradt az amerikai támadásokba”, és „egy másfajta kapcsolat mellett teszi le a voksát”.

Hirdetés

Az országok továbbra is a nemzetközi jog elvein alapuló kapcsolatokat szeretnének kiépíteni, „de mivel Washington, mint valami mániákus a saját hollywoodi filmjéből, mindent elpusztít fűnyíróval, fűrésszel vagy valamilyen baltával, a világ kénytelen az interakció új formái után nézni” – magyarázta. Ezek a formák pedig az orosz diplomata szerint a BRICS-hez hasonlóak, de nem olyan, mint a NATO.

Szerdán Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó megerősítette a média korábbi értesüléseit, miszerint Törökország hivatalosan is kérte felvételét a BRICS-csoportba, és hozzátette, hogy a csoport tagállamai megfontolják majd az ajánlatot. A tisztviselő szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök elfogadta Moszkva meghívását is a jövő hónapban az oroszországi Kazanyban tartandó BRICS-csúcstalálkozóra. Oroszország jelenleg a szervezet elnöke.

A BRICS-et 2006-ban Brazília, Oroszország, India és Kína alapította, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott hozzá. A csoport idén bővült, amikor Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is teljes jogú taggá vált.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés