Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A hollandok azt követelik, hogy Magyarországot rúgják ki a schengeni övezetből

Hirdetés

Két holland párt nemrégiben azt kezdte követelni, hogy Magyarországot zárják ki a schengeni övezetből, azzal az indokkal, hogy a magyar kormány nem ellenőrzi megfelelően az orosz állampolgárok belépését. A magyar kormány természetesen reagált a felvetésre.

A két párt, a progresszív 66-os Demokraták (D66) és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), arra kérte Dick Schoof holland miniszterelnököt, hogy az EU-csúcson vesse fel a kérdést. A schengeni tagság felfüggesztése azt jelentené, hogy Magyarország határain visszaállítanák az ellenőrzést.

Jan Paternotte, a D66 képviselője szerint, amíg Magyarország ellenőrzés nélkül fogadja az orosz vendégmunkásokat, szükséges lenne a schengeni tagság felfüggesztése. Bár elismeri, hogy ez drasztikus lépés lenne, úgy véli, az orosz fenyegetés is komoly, és a magyar kormány nem tett lépéseket a probléma kezelésére. Paternotte hozzátette, hogy Orbán Viktor és Geert Wilders közeli kapcsolata nem szabadna, hogy befolyásolja a holland politika döntéseit.

Hirdetés

Henri Bontenbal, a CDA elnöke bízik abban, hogy javaslatukat a liberális-konzervatív VVD és a jobbközép NSC is támogatja, mivel korábban is kritikusak voltak Magyarországgal szemben. Ugyanakkor a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Wilders vezette PVV, ellenez minden ilyen lépést.

Az Index megszerezte azt a válaszlevelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nevében küldtek az Európai Bizottságnak, miután Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa korábban felvetette ugyanezt a problémát. A levélben a magyar kormány kifejtette, hogy az EU-ban élő orosz és belarusz állampolgárok kevesebb mint egy százaléka él Magyarországon, miközben jóval több található Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban.

A dokumentum szerint a biztonsági ellenőrzések szintje nem változott, és a Magyarországon tartózkodó orosz állampolgárok száma nem jelent nagyobb biztonsági kockázatot, mint más uniós országokban. Emellett a kormány szerint a Nemzeti Kártyát igénylő orosz és belarusz állampolgárok száma várhatóan nem fog jelentősen növekedni, és az átvilágítási folyamat továbbra is szigorú marad, így nem jelentenek fokozott biztonsági kockázatot a schengeni övezet más országai számára sem.

Hirdetés

Forrás: MTI

Hirdetés