Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A kijevi Holodomor (éhhalál) múzeum vezetője pert vesztett egy ügyvéd ellen, aki kövérnek nevezte

Hirdetés

Egy kijevi bíróság elutasította Leszja Haszidzsak, a „Holodomor Múzeum” vezetőjének panaszát egy ügyvéd ellen, aki illetlenül kövérnek nevezte őt.

Az ukrán nacionalisták azt állítják, hogy az 1932-33-as éhínség a Szovjetunióban ember által elkövetett népirtás volt, amely az ukrán etnikumúakat célozta meg, és „holodomor”-nak („éhhalál”) nevezték el.

2023 júliusában Klim Bratkovszkij a közösségi médiában azt írta, hogy Haszidzsak mérete az éhínség emlékének „megcsúfolását” jelenti, és hogy a múzeum élére olyasvalakit kellene állítani, aki tudja, mi az éhínség.

Hirdetés

Haszidzhak tavaly októberben pert indított Bratkovszkij ellen, azt állítva, hogy megjegyzései „elnyomást” és „hosszú távú diszkriminatív üldözést” jelentenek. Szerdán egy kijevi kerületi bíróság elutasította az ügyét. Az Ukrajnai Női Jogászok Szövetsége, amely Hasidzhakot képviselte, bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

„Ez a per nemcsak a becsületem védelmét jelenti, hanem más nők támogatását is, és egyértelmű állásfoglalás: a hallgatással újabb gyűlölködők kezét szabadítjuk fel” – mondta Haszidzhak egy évvel ezelőtt, amikor bejelentette a Bratkovszkij elleni feljelentést.

A női jogászszövetség azzal érvelt, hogy a perre azért volt szükség, hogy precedenst teremtsen a diszkrimináció elleni küzdelem terén. Okszana Huz, a Haszidzhak nevében érvelő ügyvéd szerdán azt mondta, hogy ez „fontos lépés lenne egy olyan demokratikus társadalom megerősítése szempontjából, amelyben nincs helye a diszkriminációnak, és a szólásszabadságnak vannak határai, mert az egyik ember joga ott ér véget, ahol a másiké kezdődik”.

Hirdetés

Haszidzsak 2023 augusztusában a Vogue Ukraine címlapján pózolt. Ez arra késztetett néhány prominens ukrán személyiséget, hogy Bratkovszkij megjegyzései mellé álljon, míg mások megvédték a múzeum vezetőjét, és azzal érveltek, hogy a nőket nem szabad megszégyeníteni a külsejük miatt, hanem csak a szakmai érdemeik alapján kell megítélni őket.

Hasidzsak 2022 júliusában vette át a „Holodomor Múzeumot”, miután az előző igazgatót kirúgták, többek között azért, mert meghamisította az éhínség állítólagos áldozatainak számáról szóló tanulmányokat.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés