Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A NATO-főtitkár már a Putyin elleni válaszcsapásban gondolkodik

Hirdetés

Mark Rutte szerint továbbra fenn kell tartani Ukrajna folyamatos támogatását is.

A NATO készen áll megvédeni szövetségeseit bármilyen támadás vagy ellenség ellen, most és a jövőben egyaránt – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, szerdán.

„Minden szükséges intézkedést meg fogunk hozni, hogy minden körülmények között teljesítsük kollektív védelmi kötelezettségeinket” – mondta Rutte, miután találkozott Evika Silina lett miniszterelnökkel. Kiemelte, hogy a védelmi képességek garantálásához további befektetésekre van szükség a védelmi iparban. Bár már 23 tagállam védelmi kiadásai meghaladják a GDP két százalékát, Rutte szerint ez a jövőben nem lesz elegendő a NATO célkitűzéseinek eléréséhez.

Hirdetés

„Világos, hogy a két százalékos kiadás nem lesz elég, többet kell tennünk a biztonság érdekében” – mondta, hozzátéve, hogy a védelmi költségvetés új céljairól további tárgyalásokra van szükség.

Rutte továbbá rámutatott, hogy Oroszország keleti előrenyomulásának és az ukrán infrastruktúra elleni támadásainak fokozódása miatt a NATO-nak meg kell erősítenie elrettentő és védelmi képességeit, és Ukrajnának folyamatos támogatásra van szüksége, hogy Vlagyimir Putyin ne tudja megszerezni az országot.

„Teljesítenünk kell az ukrán katonák kiképzésére vonatkozó ígéreteinket, biztosítanunk kell a drónellátást, valamint a szükséges anyagi támogatásokat” – tette hozzá.

Hirdetés

Rutte végül hangsúlyozta, hogy a NATO folyamatosan figyelemmel kíséri az orosz tevékenységeket a keleti határon, hogy alkalmazkodni tudjon a változó helyzethez, és készen áll reagálni, ha szükséges.

MTI – Mandiner nyomán

 

Hirdetés
Hirdetés