Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A svédek továbbra is rettegnek egy esetleges orosz támadástól

Hirdetés

A svéd kormány komolyan veszi az orosz fenyegetést, miszerint Moszkva nem fogja hagyni, hogy a Balti-tenger teljes egészében NATO-ellenőrzés alá kerüljön. Különösen Gotland szigete miatt aggódnak.

Pål Jonson svéd védelmi miniszter, a lengyel Rzeczpospolita című lapnak adott interjúban kifejtette: annak ellenére, hogy Svédország már a NATO tagja, Oroszország továbbra is jelentős veszélyt jelenthet az országra és a szövetség többi tagjára is. A miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz haditengerészet flottái Szentpéterváron és Kalinyingrádban állomásoznak, és a Kreml hajlandó komoly katonai kockázatokat vállalni, ha érdekei úgy kívánják – számolt be a Politico.

Jonson szerint a Balti-tenger stratégiai és kereskedelmi jelentősége különösen fontos Oroszországnak, ezért Svédország nem engedheti meg, hogy az oroszok bármilyen agressziót hajtsanak végre. A legvalószínűbb célpont Gotland szigete lenne, amelynek elfoglalása súlyos következményekkel járna a térség biztonságára nézve.

Hirdetés

„Ha Oroszország átvenné az irányítást, és lezárná a Balti-tengert, annak drámai hatása lenne az életünkre” – figyelmeztetett Micael Bydén, a svéd fegyveres erők korábbi parancsnoka.

A fenyegetés miatt a svéd haditengerészet megerősítésére egy átfogó fejlesztési programot indított a stockholmi kormány. A svéd NATO-tagság márciusban vált hivatalossá, ezzel Svédország a katonai szövetség 32. tagja lett.

Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés