Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A szankciók működnek: amerikai gyártmányú alkatrészekkel szerelt orosz rakéta csapódott be Csernyihivben

Hirdetés

Egy 2023. augusztus 19-én Csernyihivben becsapódott orosz rakétáról kiderült, hogy amerikai gyártmányú alkatrészeket tartalmazott – számolt be az Ukrajinszka Pravda a Bloomberg hírei alapján.

A támadásban összesen hét ember vesztette életét, köztük egy hatéves kislány.

Olekszandr Viszikan, a kijevi törvényszéki szakértői tudományos kutatóintézet munkatársa azonosította az Iszkander-K típusú cirkálórakéta SN-99 navigációs rendszerének egyik modulját a becsapódás helyszínén. Ez a modul négy különböző nyugati vállalat által gyártott alkatrészeket tartalmazott.

Hirdetés

A navigációs rendszer a rakéta „agya”, amely lehetővé teszi annak kapcsolatát a műholdakkal, irányítva a rakétát a célpont felé.

A rakétán található jelölések alapján a fegyvert 2023 márciusában, vagy azt követően gyártották – jóval azután, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei bevezették az exportkorlátozásokat. Ezek a szankciók megtiltják, hogy katonai célokra használható nyugati chipek Oroszországba kerüljenek.

„Ez a rakéta új volt. Az alkatrészek lehetővé tették a műholdkapcsolatot, ami azt jelentette, hogy még halálosabbá vált” – mondta Viszikan.

Hirdetés

A roncsok között megtalált alkatrészek között szerepeltek a Silicon Laboratories, az Analogue Devices, az Infineon Technologies és az Integrated Silicon Solution által gyártott navigációs berendezések. Ezek a félvezetők valószínűleg 2022 elején készültek, és Oroszország feltehetően a nyugati exporttilalmak után szerezte be őket.

Potfolio nyomán

Hirdetés
Hirdetés