Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A szankciók működnek: már 20 százalékos az orosz LNG részesedése az EU piacán

Hirdetés

Az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) részesedése az EU piacán idén 20%-ra emelkedett, derült ki az Európai Unió energiafelügyeleti szervének kedden közzétett negyedéves jelentéséből.

Az Európai Uniós Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) által közölt adatok szerint 2023-ban az orosz LNG 14%-ot tett ki a szállított üzemanyagok között. Ez részben a Katarból, Nigériából és más kisebb beszállítóktól érkező mennyiségek csökkenésével magyarázható. Az Egyesült Államok továbbra is a legnagyobb LNG-szállító, az EU importjának 45%-ával.

Hirdetés

Az EU teljes LNG-importja és részesedése a globális piacon szintén csökkent idén: az ACER jelentése szerint a tavalyi 24%-ról most 18%-ra esett vissza az unió importjának aránya. A teljes gázimport egyharmada LNG formájában érkezik, a maradékot csővezetéken keresztül szállítják.

Az orosz csővezetékes gázszállítások enyhén nőttek: 2023 harmadik negyedévében 7,9 milliárd köbméterről 8,6 milliárd köbméterre emelkedtek.

A Bloomberg rámutatott, hogy ez a jelentés kiemeli azokat a nehézségeket, amelyekkel az EU szembesül az orosz szállításoktól való függetlenedésre irányuló politikai törekvése során. Brüsszel idén nyáron betiltotta az orosz LNG-projektekbe történő beruházásokat, és korlátozta az orosz gáz harmadik országok általi átrakodását európai kikötőkben.

Hirdetés

Katar, a világ egyik legnagyobb földgáztermelője, ázsiai piacok felé irányítja át szállításait, részben a Vörös-tengeren kialakult romló biztonsági helyzet miatt. A jemeni húti lázadók olyan hajókat támadnak, amelyeket Izraellel hoznak összefüggésbe, nyomást gyakorolva Nyugat-Jeruzsálemre, hogy hagyja abba katonai akcióit Gázában.

Az EU 2022 februárja óta törekszik arra, hogy leváljon az orosz energiaszállításokról, különösen az energiaszektorban. Az olcsó orosz vezetékes gáz helyét drágább amerikai LNG vette át, ami hozzájárult Nyugat-Európa versenyképességének csökkenéséhez. A Siemens egyik vezetője a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy Németországban a kedvezőtlen üzleti környezet miatt csökkentek a beruházások.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés