Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Árulással vádolja Ukrajna Európát

Hirdetés

Kijevben súlyos gyanú fogalmazódott meg az oroszokkal szemben: az ukránok szerint a Nyugat-Európába tartó gázvezetékeken áramló azeri gáz valójában orosz eredetű – írta a vg.hu.

Az ukrán vezetés állítása szerint az Ukrajnán keresztül szállított gáz csak látszólag származik Azerbajdzsánból, valójában orosz eredetű. Eközben Moszkva azt állítja nyugati forrásokra hivatkozva, hogy a 2023-as év harmadik negyedévében az EU-ba irányuló gázszállításaik meghaladták az amerikaiakat. Miközben Kijev magas szinten fogalmazza meg vádjait, és Moszkva hallgat, ezekkel közvetve Brüsszelt, az EU fő szövetségesét is érintik.

Az ukrán vezetés vádjait Ganna Gopko, a Rada egykori külügyi bizottsági elnöke fejtette ki egy online publikált cikkében. Gopko szerint Oroszország az azeri gáz álcáját használva próbál visszatérni az európai piacokra. A cikk illusztrációja is ezt a gondolatot erősíti: egy azeri zászlót viselő kéz orosz gázt irányít az EU-s gázvezetékbe.

Hirdetés

Ez az ukrán kritika válasz lehet a nyugati médiában időnként felbukkanó hírekre, miszerint az Északi Áramlat vezetékeket ukrán búvárok robbanthatták fel 2022 szeptemberében. Az ukrán cikk ezen túlmenően a keletről érkező gázszállítások teljes leállításának indoklására is szolgálhat, ahogy arra Gopko is utal. A vezetékek kapacitása jelenleg csupán tíz százalékos, és Ukrajna számára jelentős bevételkiesést jelentene, ha leállítanák a tranzitot.

Az orosz-ukrán gáztranzit egyezmény 2024 végén jár le, és Kijev nem tervezi meghosszabbítani. Ehelyett Azerbajdzsánnal tárgyalnak a jövőbeni gázszállításokról. Azerbajdzsán ugyanakkor Moszkvához is közeledik, ami Kijevben aggodalmakat váltott ki, különösen Vlagyimir Putyin augusztusi bakui látogatása után.

Hirdetés

Hirdetés