Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Az egykori SZDSZ-be pont beleillene Magyar Péter

Hirdetés

Szent-Iványi István, egykori SZDSZ-es politikus, „lovagias gesztusnak” és „ügyes lépésnek” nevezte, hogy Magyar Péter az Európai Parlament múlt heti ülésén felszólalása előtt odalépett Orbán Viktorhoz és kezet nyújtott neki. A volt szabad demokrata képviselő egy podcast műsor vendégeként dicsérte a Tisza Párt elnökének több megmozdulását is, köztük a telefonlopási ügyét, amelyet relativizált. Szent-Iványi szerint nem biztos, hogy bűncselekmény történt, ezért kérdéses, hogy szükséges-e Magyar mentelmi jogának felfüggesztése – számol be a Magyar Nemzet.

Szent-Iványi az SZDSZ alapítójaként a Szabad Európa podcastjában elismerően szólt Magyar Péter strasbourgi szerepléséről is, külön kiemelve a kézfogást Orbán Viktorral. Úgy vélte, hogy ez egy ügyes diplomáciai lépés volt, amelyben a miniszterelnöknek külföldön nem volt választási lehetősége a viszonzást illetően, bár itthon aligha tette volna meg. Szent-Iványi úgy értékelte, hogy ez a gesztus Magyar részéről lovagias volt.

A beszélgetés során Szent-Iványi megjegyezte, hogy Magyar Péter jól használja a sajtónyilvánosságot és a közösségi médiát, például amikor az árvízi helyzet kapcsán a kormányfőt megelőzve jelent meg a helyszínen, és onnan osztott meg videókat, fotókat.

Hirdetés

Magyar Péter EP-felszólalását Szent-Iványi sikeresnek értékelte, annak ellenére, hogy szerinte semmi újat nem mondott. Kiemelte, hogy Magyar Péter a „legütősebb” mondatokat mondta el, de nem ment teljes konfrontációba, és olyan kérdésekben is egyetértést mutatott a kormánnyal, mint például a migrációs politika.

A telefonlopási üggyel kapcsolatban Szent-Iványi sajátos nézőpontot képviselt. Elmondta, hogy általában köztörvényes bűncselekmények esetén az EP-ben az illetékes hatóságok kérésére felfüggesztik a képviselők mentelmi jogát, ahogyan azt Eva Kaili korrupciós ügyében is tették. Magyar Péter esetében azonban nem egyértelmű, hogy lopás történt-e, vagy csupán garázdaság, amely inkább szabálysértés lehet. Szent-Iványi szerint nem biztos, hogy az EP felfüggeszti Magyar mentelmi jogát, mivel politikai motívumok is lehetnek a háttérben.

Demokrata – Magyar nemzet nyomán

Hirdetés
Hirdetés