Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az új francia kormány új bevándorlási törvényt készít elő

Hirdetés

Az új francia kormány bejelentette, hogy 2025 elején új bevándorlási törvényt kíván benyújtani a parlament elé, alig egy évvel az előző jogszabály heves vitái után. Maud Bregeon kormányszóvivő a BFM hírcsatornának elmondta, hogy „szükség lesz egy új törvényre”, főleg azért, hogy a veszélyesnek ítélt illegális bevándorlók őrizetét hosszabb időre lehessen biztosítani az adminisztratív fogdákban.

Bruno Retailleau belügyminiszter korábban jelezte, hogy az illegális bevándorlók őrizetét 210 napra szeretné meghosszabbítani, szemben a jelenlegi 90 napos időkorláttal. Az intézkedés eredetileg 10 nap volt, de az évek során fokozatosan emelték, különösen a terroristaügyekben.

A kormány nem zárja ki, hogy további intézkedéseken is gondolkodjon a franciák biztonsága érdekében – tette hozzá Bregeon, utalva arra, hogy nem lehetnek tabuk ebben a kérdésben. Az új törvénytervezet várhatóan 2025 elején kerülhet a parlament elé, és valószínűleg ismét heves vitákat vált majd ki, mivel a kormánykoalíció nem rendelkezik abszolút többséggel.

Hirdetés

A baloldal máris kritikával illette az új törvényt, Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője „szélsőjobboldali engedménynek” nevezte a javaslatot, amelyet Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője is támogatott. A kormányra nagy nyomás nehezedik a migrációs kérdések rendezésére, különösen a jobboldali pártok részéről, miközben a baloldal és az ellenzék közötti politikai feszültségek folyamatosak.

Franciaországban az elmúlt évtizedekben több tucat bevándorlási törvényt fogadtak el, legutóbb 2023-ban, de az alkotmánytanács számos szigorítást alkotmányellenesnek ítélt. Az új javaslatok között továbbra is szerepel a bűncselekményeket elkövető külföldiek kiutasításának megkönnyítése, valamint a munkaerőhiányos ágazatokban dolgozó illegális bevándorlók legalizálása.

A bevándorlás kérdése a francia politikában továbbra is forró téma, és a belügyminiszter keményvonalas álláspontja számos vitát generált a kormányon belül is. Marine Le Pen arra kérte a kormányt, hogy a következő év elején terjesszen elő egy új törvényt az alkotmánytanács által törölt szigorítások visszaállítására.

Hirdetés
Hirdetés