Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az ukrán hírszerzés szerint megérkeztek az észak-koreai katonák Ukrajnába

Hirdetés

Az ukrán hírszerzés csütörtökön arról számolt be, hogy észak-koreai katonai alakulatok elhagyták oroszországi kiképzőbázisaikat, és beléptek az orosz-ukrán háború térségébe – adta hírül a Politico.

Ukrán ügynökök szerdán Kurszk térségében rögzítették videón a csapatokat, ahol Ukrajna augusztus óta folytat hadműveleteket. A hírszerzés szerint Észak-Korea körülbelül tizenkétezer katonát küldött az orosz hadszíntérre, és ezeket a katonákat Oroszország keleti régióiban képezték ki.

Az Egyesült Államok szerdán szintén megerősítette a korábbi jelentéseket, miszerint több ezer észak-koreai katona gyakorlatozik Oroszországban. Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter szerint az észak-koreai jelenlét „nagyon komoly” eszkaláció, amelynek hatásai lesznek Európában és Ázsiában egyaránt.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem erősítette meg, de nem is cáfolta a koreai katonák jelenlétét. Észak-Korea viszont tagadta, hogy katonái idegen területeken lennének. Putyin csütörtökön a BRICS-csúcstalálkozón kijelentette, hogy nem Oroszország lépései vezettek a konfliktus fokozódásához, hanem a nyugati országok Ukrajnának nyújtott támogatása.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn újságíróknak elmondta, hogy az észak-koreai katonák bevetésével Putyin valószínűleg a népszerűtlen oroszországi mozgósítást próbálja elkerülni. „Nem arról van szó, hogy Oroszország kifogyna a személyzetből, de a lakosság mozgósításával szembeni ellenállás mindenképpen nő, és egyértelműen felmerült az észak-koreai erők bevonása. Ez is azt mutatja, hogy az orosz társadalom már érzi a háború következményeit” – fogalmazott Zelenszkij.

Hirdetés

Hirdetés