Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Beismerte az uniós főképviselő: Putyint nem tudjuk térdre kényszeríteni

Hirdetés

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxemburgban kifejtette, hogy stratégiai szempontból indokolt Ukrajna politikai és katonai megerősítése, annak érdekében, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsék. Ugyanakkor elismerte, hogy ez egyelőre távolinak tűnő cél, – írja az MTI.

A külügyminiszterek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Borrell hangsúlyozta, hogy bár sok szó esik a békeformuláról és a katonai támogatásról, a békét nem szabad összekeverni a megadással. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán civil áldozatok száma jelentősen nőtt idén, különösen az orosz támadások miatt, amelyek a kikötőket és a gabonaexportot célozták. Hozzátette, hogy az orosz elnök célja, hogy a tél folyamán sötétségbe és hidegbe taszítsa az ukrán lakosságot az energia-infrastruktúra elleni támadásokkal.

Borrell rávilágított arra is, hogy Oroszország hadigépezetét részben a szankciók kijátszása tartja fenn, így ezen a téren több előrelépésre van szükség. Kiemelte, hogy a nyugati gyártású elektronikai alkatrészek továbbra is az orosz fegyverkezési rendszerben működnek, ezért a szankciók kijátszása elleni fellépést fokozni kell, beleértve a harmadik országokba exportáló vállalatok megfigyelését is.

Hirdetés

Borrell szerint további szankciók szükségesek az orosz „árnyékflotta” ellen, mivel Oroszország szénhidrogén-exportja hozzájárul a háború elhúzódásához, és ez a flotta teszi lehetővé számukra az olajexport folytatását. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nagy nyomás alatt vannak a frontvonalon, ezért a védelmi kapacitásaik biztosítása és az uniós kiképzési misszió kiterjesztése továbbra is szükséges. Borrell bejelentette, hogy az EU meghosszabbítja katonai segítségnyújtási missziójának mandátumát további két évre, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan egyetértés születik az Európai Békefenntartási Eszköz Ukrajna Támogatási Alapjának feloldásáról is.

Hirdetés