Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bejelentette az EP elnöke, hogy kikérték tőlük Ilaria Salis mentelmi jogát

Hirdetés

A magyar hatóságok kérvényezték Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését – jelentette be kedden az Európai Parlament elnöke. Roberta Metsola hozzátette, hogy az ügyet a jogi szakbizottsághoz továbbították, – írja a Telex.

A vádak szerint Salis részt vett a tavaly februári, Kitörés napi utcai támadások megszervezésében. A magyar ügyészség három esetben is felelősségre vonná: két alkalommal társtettesként, egy alkalommal pedig bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolják. Salis tagadja a bűnösségét.

Olaszországban komoly belpolitikai vita alakult ki Salis fogva tartásának körülményei miatt. Egy olasz párt, amely a szélsőbaloldali GUE/NGL frakcióhoz tartozik, európai parlamenti listájára helyezte őt, így júniusban EP-képviselő lett, és mentelmi jogot szerzett. Bár ez ideiglenesen biztosította szabadon bocsátását, az ügy folytatódik. A Fővárosi Törvényszék júniusban kérvényezte a mentelmi jog felfüggesztését, de Salis ügyvédje, Magyar György, csekély esélyt látott erre.

Hirdetés

Mivel Salis ellen nem született jogerős ítélet, sérelmezte, hogy kormányzati tisztségviselők tényként hivatkoztak bűnösségére. Az eset nyomán Orbán Viktor kijelentette, hogy Salis vasrúddal vert embereket Magyarországon, egy olyan EP-vitán, amelyen maga Salis is részt vett.

Érti az olvasó? És még ő háborodik fel a jogai miatt…

Hirdetés

Hirdetés