Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bild: Németország nem küld több nehézfegyverzetet Ukrajnának

Hirdetés

A német védelmi minisztérium szerint Ukrajna a közeljövőben valószínűleg nem lesz képes nagyobb offenzívát indítani saját területeinek visszaszerzésére.

Egy belső dokumentumra hivatkozva a jelentés továbbá arról is beszámolt, hogy Németország nem szándékozik további nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának, így a harckocsik, gyalogsági harcjárművek, páncélozott szállítóeszközök és önjáró ágyúk szállítása befejeződött, – írja az Orosz Hírek.

A Bild szerint az Olaf Scholz német kancellár által bejelentett 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomag valójában a korábban megígért és már kifizetett támogatásokat foglalja magában. Emellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem kapta meg az engedélyt arra, hogy nyugati fegyverekkel, köztük a német Taurus rakétákkal, Oroszország területére csapást mérjen, és a NATO-csatlakozás gyorsítására sem kapott ígéretet.

Hirdetés

Ukrajna legutóbbi ellentámadása 2023 júniusában kezdődött a Zaporozsjei térségben, ahol intenzív harcok folytak, de az ukrán erők csak korlátozott előrehaladást értek el, miközben jelentős veszteségeket szenvedtek. Kijev a rossz eredményekért a kiszivárgott információkat és a nyugati fegyverszállítmányok késedelmét okolta, amelyek lehetővé tették Oroszországnak, hogy megerősítse védelmét.

Augusztusban Ukrajna támadást indított az oroszországi Kurszk régióban, de az előrenyomulást hamar megállították. Eközben az orosz erők jelentős sikereket értek el Donbasszban, ahol több települést is visszafoglaltak.

A konfliktus 2022-es kiéleződése óta Németország 5,2 milliárd euró értékű katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, többek között Leopard harckocsikat is szállítva. Augusztusban a német média azt jelentette, hogy a német kormány a költségvetési megszorítások miatt leállítja az újabb fegyverszállítmányokat, amit Kijev és Berlin is cáfolt.

Hirdetés

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a nyugati fegyverszállítások csak elhúzzák a konfliktust, és növelik a NATO-val való közvetlen konfrontáció esélyét.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés