Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bild: Ukrajnának heteken belül nukleáris fegyvere lehet

Hirdetés

Ukrajna néhány héten belül atomfegyvereket építhet és bevetheti azokat az orosz hadsereg ellen – idézte a Bild egy meg nem nevezett, a fegyverbeszerzés területén dolgozó ukrán tisztviselőt.

„Megvan az anyag, megvan a tudásunk. Ha megkapjuk a parancsot, akkor csak néhány hétbe telik, amíg elkészítjük az első bombát” – mondta.

Pontosítják, hogy ez a kijelentés több hónappal ezelőtt hangzott el egy zártkörű tájékoztatón, ahol a Bild tudósítója is jelen volt.A tisztviselő leszögezte, hogy egy ilyen forgatókönyvet akkor tartanak lehetségesnek, ha a jelenlegi konfliktus befejezése után Ukrajnát nem veszik fel a NATO-ba, és az orosz hadsereg újabb akciókat hajt végre. A Nyugatnak „kevesebbet kellene gondolnia Oroszország vörös vonalaira és sokkal többet a mi vörös vonalainkra” – figyelmeztetett az ukrán tisztviselő.

Hirdetés

A Bild azt állítja, hogy Kijev készen áll egy ilyen forgatókönyvre, amit Volodimir Zelenszkij szavai is megerősítenek. Egy Donald Trumppal folytatott találkozón azt mondta, hogy „vagy Ukrajnának lesznek atomfegyverei, és akkor azok lesznek a védelmünk, vagy pedig valamilyen szövetséghez kell csatlakoznunk”. A NATO-n kívül ma nincs más hatékony szövetség – tisztázta Zelenszkij.

A Szovjetunió összeomlása után Ukrajna jelentős nukleáris arzenállal maradt. 1994-ben Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia aláírta a Budapesti Memorandumot. A dokumentum értelmében ezt az arzenált felszámolták, cserébe az atomhatalmak vállalták, hogy garantálják Kijev biztonságát.

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
Bedezsolt.hu – X/TwitterTelegram

Hirdetés

Hirdetés