Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Charles Michel még hisz a mesékben: az EU-csúcson Volodimir Zelenszkij bemutatja Ukrajna győzelmi tervét

Hirdetés

A csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámol az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről, és bemutatja a győzelmi tervét – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy szerdán közzétett meghívólevelében, amely a tagállami vezetők számára készült.

Michel hangsúlyozta, hogy a vezetőknek egyetértésre kell jutniuk a békekezdeményezés kapcsán, amely az ENSZ Alapokmányán és a nemzetközi jog alapelvein nyugszik.

Michel emellett kifejezte reményét, hogy a tagállamok, a G7-országokkal együtt, teljesítik a júniusi vállalásukat, amely szerint év végéig körülbelül 45 milliárd eurót biztosítanak Ukrajna katonai, költségvetési és újjáépítési támogatására. Kiemelte, hogy a tél közeledtével különösen fontos Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítása, mivel annak több mint fele megsemmisült.

Hirdetés

A tanácsi elnök azt is közölte, hogy a közel-keleti helyzetre is figyelmet fordítanak, mivel ott a humanitárius körülmények tovább romlanak. „Az azonnali tűzszünet Izrael és a Hamász, valamint Izrael és a Hezbollah között, illetve a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátása továbbra is elsődleges cél” – írta.

Michel hozzátette, hogy az Európai Tanácsnak sürgetnie kell a konfliktusok enyhítését, és kiemelni a nemzetközi és humanitárius jog tiszteletben tartásának fontosságát. Elítélte a közelmúltbeli támadásokat az ENSZ békefenntartói ellen Dél-Libanonban, és hangsúlyozta az ENSZ munkatársainak és a segélymunkások biztonságának védelmét.

A csúcson a versenyképesség és a gazdasági rugalmasság kérdései is terítékre kerülnek, céljuk egy ambiciózus versenyképességi megállapodás sikeres megvalósítása.

Hirdetés

A migráció témájában stratégiai eszmecserét folytatnak az illegális migráció megelőzéséről, beleértve a külső határok ellenőrzésének megerősítését, a partnerségek kialakítását és a visszatérési politikát. A nemzetközi kapcsolatok áttekintése során a moldovai és georgiai helyzet is napirendre kerül, és meghatározzák az EU politikai irányvonalait és prioritásait. Michel a levelét azzal zárta, hogy bízik abban, hogy közös értékek és a szabályokon alapuló nemzetközi rend megerősítése révén az EU tovább növelheti befolyását a globális színtéren.

MTI nyomán

Hirdetés
Hirdetés