Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Dél-Korea szerint Észak-Korea csapatokat küld Ukrajnába

Hirdetés

Az Észak-Korea és Oroszország közötti katonai együttműködés egyre szorosabbá válásának legfrissebb jeleként Észak-Korea valószínűleg katonai erőit beveti Ukrajnában, az orosz csapatok támogatására – jelentette kedden Kim Jonghjon, Dél-Korea védelmi minisztere.

A parlamenti meghallgatáson Kim kijelentette, hogy a két ország között nyáron aláírt stratégiai megállapodás egy katonai szövetség létrejöttét jelzi, és „nagyon valószínű”, hogy észak-koreai katonai egységek harcolni fognak Ukrajnában.

A miniszter nyilatkozata előtt a Kyiv Post angol nyelvű ukrán hírportál hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy ukrán rakétacsapás következtében hat észak-koreai tiszt meghalt, és hárman megsebesültek október 3-án az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területen, Donyeck közelében.

Hirdetés

Az elmúlt évben Phenjan jelentősen erősítette kapcsolatait Moszkvával. A két ország közötti tárgyalások legutóbb szeptember közepén zajlottak, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta Csve Szonhit, Észak-Korea külügyminiszterét Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még júniusban írtak alá egy átfogó stratégiai és partnerségi megállapodást, amely katonai segítségnyújtást is előír arra az esetre, ha egyik országukat támadás érné vagy hadiállapotot hirdetnének. Kim Dzsong Un ezen az egyeztetésen teljes támogatásáról biztosította Oroszországot az ukrajnai háború kapcsán.

Dél-Korea, Ukrajna és az Egyesült Államok szerint Észak-Korea tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal segíti Oroszországot, amit mind Moszkva, mind Phenjan tagad.

Hirdetés

MN nyomán

Hirdetés
Hirdetés