Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Dél-koreai hírszerzési jelentés: Észak-Korea 12000 katonát küld Oroszország támogatására az ukrajnai háborúba

Hirdetés
Szöul, október 18. (Yonhap) – Dél-Korea hírszerzési ügynöksége szerint Észak-Korea döntést hozott arról, hogy nagyszámú katonát küld Oroszország támogatására az ukrajnai háborúban, és már megkezdte a csapatok bevetését. Ez a lépés arra utal, hogy a katonai együttműködés a fegyverkereskedelmen túl is kiterjed Moszkva és Phenjan között, -írja a Yonhap News Agency.

Az Országos Hírszerző Szolgálat (NIS) értékelése szerint Észak-Korea négy dandárnyi, összesen 12 ezer katonát, köztük különleges alakulatokat küld a konfliktusba, ami az első nagyszabású földi csapatok bevetését jelentené az ország részéről.

A NIS egyik forrása szerint a katonák mozgósítása „már megkezdődött”. A dél-koreai elnöki hivatal közölte, hogy szövetségeseivel szorosan figyelemmel kíséri Észak-Korea csapatmozgásait Oroszország felé, és folyamatosan követik az eseményeket, szükség esetén proaktív lépéseket téve.

Hirdetés

Ez az új fejlemény jelentős változást jelez Oroszország és Észak-Korea katonai együttműködésében, amely eddig elsősorban fegyverkereskedelem formájában nyilvánult meg. A nemzetközi közösség már korábban is bírálta a két ország közötti fegyverszállításokat.

Az elmúlt időszakban Moszkva és Phenjan szorosabbra fűzte kapcsolatait, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető új partnerségi megállapodást írt alá, amely kölcsönös védelmi záradékot is tartalmaz. A megállapodásra júniusban, Phenjanban került sor.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön arról számolt be, hogy ukrán hírszerzési jelentések szerint észak-koreai katonák már jelen vannak az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, és további 10 ezer katona bevetésére készülnek.

Hirdetés

Zelenszkij szerint Oroszország azért támaszkodik az észak-koreai erőkre, hogy pótolja a jelentős katonai veszteségeit, mivel sok fiatal orosz próbálja elkerülni a besorozást.

Hirdetés
Hirdetés