Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Döbbenet: senki sem hitte, hogy ennyien bujkálnak Ukrajnában a sorozás elől

Hirdetés

Az utóbbi időben jelentősen szigorították az ukrán katonai behívás elkerüléséért járó szankciókat. Ennek ellenére már közel hatmillió ukrán kerülheti el a sorozást – írja a KISZÓ.

Május 18-án lépett hatályba az új mozgósítási törvény, amely 60 napot adott a hadköteleseknek adataik frissítésére. A határidő július 16-án lejárt, és több mint hatmillió ukrán nem tett eleget ennek a kötelezettségnek, így ők könnyen katonai ellenőrzések célpontjává válhatnak, mivel országszerte sorozótisztek ellenőrzik a hadkötelesek nyilvántartását.

A háború már több mint ezer napja tart, és jelenleg több mint egymillió ukrán szolgál különböző katonai feladatkörökben. Az ukrán katonai nyilvántartásban 11,1 millió, 25 és 60 év közötti férfi szerepel, akik közül 3,7 millió mozgósítható lenne, ám csak 1-1,2 millióan teljesítenek aktív szolgálatot. A többiek vagy külföldön tartózkodnak, fogyatékkal élnek, vagy pótolhatatlan munkásként dolgoznak. Eddig 4,6 millió férfi frissítette adatait, főként azok, akik felmentést kaptak.

Hirdetés

Nemrég az Euronews arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij elnök felfüggesztette a katonai mentességeket, miután kiderült, hogy másfél millió férfi kapott felmentést a háború kezdete óta. Ennek eredményeképp toborzótisztek razziákat tartottak Kijevben és más nagyvárosokban, ellenőrizve, hogy a sorköteles férfiak regisztráltak-e. Akik ezt nem tudják igazolni, őrizetbe kerülhetnek.

Egy ilyen incidens történt egy rockkoncert után, ahol a kilépő férfiakat igazoltatták, és néhányukat erőszakkal visszatartották. Hasonló ellenőrzések zajlottak a fővárosi Goodwine bevásárlóközpontban és az Avalon étteremben is.

Egyre több szó esik a mozgósítási korhatár 18 évre való csökkentéséről, amelyet Roman Kosztenko, a nemzetbiztonsági tanács titkára is támogat. Az Ukrán Posta már szeptember elején elkezdte kiküldeni a behívókat, és az október 1-jei dátumú behívót kapott férfiaknak 7 napon belül meg kell jelenniük a toborzóirodában, ha nem jogosultak mentességre.

Hirdetés

MTI – Mandiner nyomán

Hirdetés