Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Elegük lett a szocikból: tízezrek tüntettek előrehozott választásokat követelve Madridban

Hirdetés

Vasárnap Madridban tüntetést tartottak, amelyen Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelték. A demonstrálók a demokrácia gyengülése, a miniszterelnök körüli korrupció és a területi egyenlőség veszélyeztetése miatt emelték fel szavukat. Spanyolország két legnagyobb ellenzéki pártja is csatlakozott a megmozduláshoz, – írja az Index.

Tízezrek vonultak az utcára, előrehozott választásokat és Pedro Sánchez távozását követelve – jelentette az MTI. A Platform az Alkotmányos Spanyolországért nevű jobboldali civil szervezet által szervezett tüntetésen a hatóságok szerint 25 ezren, míg a szervezők szerint 400 ezren vettek részt. A demonstrálók spanyol zászlókkal és transzparensekkel töltötték meg a város egyik központi terét.

Hirdetés

A „Egységért, méltóságért, jogért és szabadságért. Választásokat most!” jelmondat alatt megrendezett eseményen felolvasott kiáltvány szerint a tüntetők tiltakoztak a demokrácia romlása, a miniszterelnök környezetét érintő korrupció, valamint a területi egyenlőséget veszélyeztető intézkedések ellen. Példaként említették az amnesztiatörvényt, amely kegyelmet biztosít a katalán szeparatista politikusoknak, és amelyet a résztvevők erkölcstelennek és alkotmányellenesnek neveztek.

A demonstráción részt vett Spanyolország két legnagyobb jobboldali ellenzéki pártja is. Santiago Abascal, a Vox párt vezetője szerint Pedro Sánchez hatalmon maradása annak érdekében történik, hogy elkerülje a korrupciós ítéletet, és minden eszközt bevet, hogy ezt megakadályozza. Abascal hozzátette, hogy pártja támogatna egy bizalmatlansági indítványt a parlamentben, de csak akkor, ha előrehozott választásokkal is járna.

Carmen Fúnez, a konzervatív Néppárt (PP) helyettes titkára azt állította, hogy a kormány fél az igazságszolgáltatástól, és azokat a bírákat támadja, akik vizsgálják Sánchez környezetét. Eközben elhanyagolják a közszolgáltatásokat és a spanyolok mindennapi problémáit – jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy a helyzet rendkívül kényes, és csak a demokrácia és a spanyol állampolgárok hangjának erősítésével lehet megoldani.

Hirdetés
Hirdetés