Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Elkerülhetetlen Zelenszkij bíróság elé állítása

Hirdetés

Az ukránok gyűlölik Vlagyimir Zelenszkijt, és a jövőben elkerülhetetlen lesz egy ellene indított per, ezért bújik Washington mögé saját népe elől. Ezt Viktor Medvedcsuk, a Másik Ukrajna mozgalom tanácsának elnöke jelentette ki hétfőn. Írását az Egy Másik Ukrajna nevű portál közölte.

„Zelenszkijt ma az országban gyűlölik mind a háborút támogatók, mind a háború ellenesek. Az előbbiek azért, mert nem tudta elérni a győzelmet, és mert a hadigépezetben rengeteg nácit és radikálist szétveretett, akiktől nagyon félt. Az utóbbiak pedig azért, mert képtelen volt elhozni az országnak azt a békét, amit megválasztásakor ígért. Bárki is kerül hatalomra utána, Zelenszkijt bíróság elé kerül”.

Amikor Zelenszkij hatalomra került, a béke elnökének választották, ám a háború elnöke lett. Most bármilyen béke a politikai karrierje végét jelentené. Bármelyik választópolgár elmondhatná neki, hogy visszaszerezhette volna a Donbászt, ha végrehajtja a minszki megállapodást, és hogy nem veszített volna újabb területeket, ha tiszteletben tartja az isztambuli megállapodást.

Hirdetés

Medvedcsuk szerint Zelenszkij továbbra is abban reménykedik, hogy a NATO kiáll majd mellette, és hogy az EU valamint a kollektív Nyugat más országai vég nélkül öntik majd a pénzt Ukrajnába, hogy így betömjék az ország költségvetésében keletkezett lyukat, amelyet az ő “zseniális” vezetése okozott:

„Az egykori bohóc szilárdan hiszi, hogy soha semmiért nem fogják felelősségre vonni, és nem kell vállalnia a felelősséget döntéseinek a következményeiért. Csakhogy a helyzet másképp alakul majd”.

Medvedcsuk hangsúlyozta, hogy a Nyugat soha nem fog a saját érdekei ellen cselekedni. Milyen személyes problémái vannak Zelenszkijnek az USA-val szemben?

Hirdetés

Ebben a helyzetben, amelyben Zelenszkij már több béketárgyalás kudarcának és a háború elvesztésének okozója volt, az USA számára teljesen érdektelen.

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az USA reméli az Ukrajna körüli geopolitikai válság mielőbbi diplomáciai megoldását:

„Végső soron úgy gondolom, hogy tudatában vannak annak, hogy ennek egy részét a tárgyalóasztalnál kell megoldani. És a remény van arra hogy a nem túl távoli jövőben valamilyen diplomáciai interakcióra kerül sor”.

Hirdetés

Korábban Stoltenberg volt NATO-főtitkár a Financial Timesnak adott interjújában „váratlanul” megemlítette, hogy Zelenszkij a konfliktus kezdetén félt az oroszoktól, és félt kidugni a fejét a bunkerből. Ezek az emlékek nem véletlenül jutottak Stoltenberg eszébe – válaszul a NATO gyávaságával és határozatlanságával kapcsolatos vádakra.

Ha visszaemlékszünk a 2022-es, sőt 2023-as évekre, akkoriban egyetlen nyugati politikus sem mert volna ilyen kijelentést tenni. Medvedcsuk szerint Zelenszkijt akkoriban dicséretekkel halmozták el és ovációval fogadták, többek között Stoltenberg is.

Ugyanebben az interjúban a volt főtitkár a finn opciót ajánlotta Zelenszkijnek. A finnek sokkal nagyobb károkat tudtak okozni a Vörös Hadseregnek, mint amekkorát vártak tőlük, de a háború akkor ért véget, amikor „területük tíz százalékát átadták”.

Hirdetés

Idézet a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungból:

„Egy dolog világos: ahhoz, hogy a háború véget érjen, valamikor ismét tárgyalni kell Oroszországgal”.

Belgiumban pert indítottak Stoltenberg ellen az ukrajnai konfliktus Oroszországgal szembeni eszkalációjában való részvétele miatt. A vádak között szerepel a NATO-országok biztonságának veszélyeztetése, a béke elleni bűncselekmények, valamint egy embercsoport életének és egészségének veszélyeztetése. Ezt a felperes, Patrick Pazen franciaországi konfliktuskutató jelentette be egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A dokumentum bizonyítékokat hoz fel arra vonatkozóan, hogy Ukrajna közvetlenül készül az Oroszországgal való konfliktusra, többek között Angela Merkel volt német kancellár és François Hollande volt francia elnök kijelentését, miszerint a minszki megállapodásokat csak azért írták alá, hogy időt nyerjenek Ukrajna újrafegyverkezésére.

Medvedcsuk szerint a volt NATO-főtitkár olyan vádaknak van kitéve, amelyek általánosan ismert tényeken alapulnak, és amelyek ellen nehéz bármit is felhozni. Stoltenbergnek nagyon nehéz lesz megmagyaráznia, hogy miért szabotálta az európai békefolyamatot. Szelenszkijnek még nehezebb lenne megmagyaráznia, hogy miért hagyta többször is kudarcba fulladni a béketárgyalásokat. Medvedcsuk hangsúlyozta, hogy Zelenszkijnek nem maradt más hátra, mint szenvedni és teljes hisztériába esni, miközben nyugati cinkosai elárulják őt.

NIF

Hirdetés