Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Élő adásban figyelmeztette Putyin a nyugati hatalmakat

Hirdetés

Az orosz elnök néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtt megváltoztatta Oroszország nukleáris doktrínáját, – írja a Mandiner.

Vlagyimir Putyin vasárnap kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium különféle válaszlépéseket mérlegel arra az esetre, ha az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei olyan nagy hatótávolságú nyugati rakétákkal látnák el Ukrajnát, amelyek képesek mélyen orosz területeket is elérni — számolt be erről a Reuters.

Orosz tisztviselők szerint a konfliktus most érkezett az egyik legkritikusabb szakaszába.

Hirdetés

Korábban Moszkva már figyelmeztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy ha Ukrajna ilyen fegyverekhez jutna, amelyekkel mélyen orosz földre csapást mérhet, az súlyos eszkalációnak minősülne. Putyin szeptember 12-én kifejtette, hogy egy ilyen döntés a NATO-országokat, az Egyesült Államokat és az európai országokat közvetlenül is bevonhatná a konfliktusba. Szerinte ez csak a NATO katonai infrastruktúrájával és szakértelmével volna lehetséges, mivel a rakéták célba juttatása nyugati műholdas adatokra támaszkodna.

Putyin az orosz televízióban hangsúlyozta, hogy egy ilyen fenyegetésre Moszkva megfelelő válaszlépésekkel készül, és jelenleg számos lehetőséget vizsgálnak.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem jelezte, hogy engedélyezné Ukrajnának az Oroszország elleni csapásokat, ám néhány amerikai tisztviselő szerint ez nem hozna jelentős változást a konfliktus végkimenetelében.

Hirdetés

Mindeközben az ukrán hadsereg már most is hosszú hatótávolságú drónokkal hajt végre támadásokat orosz területen.

Putyin az amerikai elnökválasztás közeledtével változtatott a nukleáris doktrínán, jelezve, hogy a Kreml aggodalommal figyeli a Nyugaton folyó vitákat az Ukrajnából indított rakétacsapások lehetőségéről. Az új amerikai vezetés háborúhoz való hozzáállása egyelőre bizonytalan: míg Donald Trump, a volt elnök, a konfliktus lezárását szorgalmazza, Kamala Harris alelnök a jelenlegi irányvonalat, Ukrajna támogatását folytatná.

Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés