Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Figyelmeztet az EU: Izrael következő lépése katasztrófához vezethet

Hirdetés

Josep Borrell szerint az új izraeli törvény súlyos következményekkel járhat.

Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki az izraeli parlamentben tárgyalt törvénytervezettel kapcsolatban, amely leállíthatja az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) működését a megszállt palesztin területeken és Gázában – jelentette ki vasárnap az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió osztja az ENSZ főtitkárának aggodalmát, és figyelmeztetett: a törvény elfogadása katasztrofális hatással lehet. Rámutatott, hogy a törvény akadályozná az UNRWA-t abban, hogy továbbra is biztosítson szolgáltatásokat és védelmet a palesztin menekülteknek Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában.

Hirdetés

A törvénytervezet végleges jóváhagyása megszüntetné az 1967-es Izrael és az UNRWA közötti megállapodást, és ezzel leállítaná az ENSZ-ügynökség összes tevékenységét Izraelben és Kelet-Jeruzsálemben. Emellett súlyosan akadályozná az egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatások nyújtását Ciszjordániában, és visszavonná a diplomáciai kiváltságokat, amelyek az ügynökség működéséhez szükségesek – tette hozzá Borrell.

Az Európai Unió arra ösztönzi az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák az UNRWA működésének folytatását az ENSZ Közgyűlése által elfogadott mandátum szerint. Borrell szerint az UNRWA létfontosságú a regionális stabilitás és a kétállami megoldás előmozdítása szempontjából, amelyben Izrael mellett egy palesztin állam létrejötte is szerepel.

Borrell hangsúlyozta, hogy az EU továbbra is támogatja az ENSZ-t és a multilaterális, szabályokon alapuló kormányzati rendszert, amelynek része az UNRWA is. Emellett megjegyezte, hogy az EU szorosan figyelemmel kíséri az UNRWA független felülvizsgálati csoportjának ajánlásait, különösen a Hamászhoz fűződő kapcsolatokkal kapcsolatos aggodalmak kapcsán, és támogatja az ügynökség semlegességének megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.

Hirdetés

Az izraeli parlament bizottsága két törvényjavaslatot hagyott jóvá, amelyek megszüntetnék az UNRWA tevékenységét Izraelben, és visszavonnák az ügynökség személyzetének korábban biztosított jogokat. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szerint ez a lépés súlyosbítaná az emberi szenvedést a térségben.

MTI – Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés