Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Franciaországnak tetszik Zelenszkij győzelmi terve

Hirdetés

Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter a héten ismertetett béketerv támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Szombaton Kijevben elmondta az újságíróknak, hogy szoros együttműködésben dolgozik az ukrán tisztviselőkkel annak érdekében, hogy minél több ország támogassa a győzelmi tervet. A terv egyik kulcsfontosságú eleme Ukrajna NATO-tagságának kérdése, amit a nyugati szövetségesek nem szívesen mérlegelnének a háború befejezéséig – közölte az Euronews.

„Orosz győzelem esetén a nemzetközi rend káoszba süllyedne” – jelentette ki Barrot az ukrán külügyminiszter, Andrij Sybihával tartott közös sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy ezért van szükség előrelépésre Zelenszkij győzelmi tervének megvalósításában, és arra, hogy minél több országot megnyerjenek ennek támogatására.

Hirdetés

Franciaország a 2022-es invázió óta Ukrajna egyik legfontosabb katonai, diplomáciai és gazdasági szövetségese Európában. Jelenleg is új ukrán katonai dandárt képeznek ki és látnak el felszereléssel a frontvonalra.

Emmanuel Macron francia elnök már korábban is hangsúlyozta, hogy Ukrajna nyugati szövetségeseinek olyan stratégiát kell folytatniuk, amely képes megváltoztatni a háború menetét, és lehetőséget ad Kijevnek, hogy a nyugati fegyverek, köztük a Franciaország által biztosított nagy hatótávolságú rakéták segítségével csapást mérjen Oroszországon belül.

Zelenszkij ötpontos tervének fontos része ezeknek a távolsági támadásoknak a végrehajtása, bár Kijev szövetségesei eddig vonakodtak ennek támogatásától. Barrot továbbá bejelentette, hogy Franciaország 2025 első negyedévében szállítja le Ukrajnának a Mirage 2000 harci repülőgépek első szállítmányát.

Hirdetés

A francia külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna hősies ellenállásával nemcsak saját területi integritásáért harcol, hanem egy olyan frontot véd, amely elválasztja Európát Putyin Oroszországától és a szabadságot az elnyomástól.

Euronews nyomán

Hirdetés
Hirdetés