Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Harapófogóba zárták az oroszok Ugledart

Hirdetés

Ugledar az ukrán fegyveres erők védelmének alapja Dél-Donbászban, de hamarosan elesik. S a városban csapdába esett az ukrán hadsereg egyik legjobb katonai alakulata, a 72. dandár – jelentette be Alexander Mercouris brit szakértő, a hírt itthon mások mellett a magyarhirlap.hu szemlézte.

A szakértő megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők szörnyű veszteségeket szenvednek Ugledarban, miközben valójában nincs módjuk a visszavonulásra, hiszen az orosz hadsereg minden utat ellenőriz. – Ez abszolút katasztrófa. És ez csak egy katasztrófa a sok más közül – tette hozzá.

A folytatás szinten a Magyar Hírlap oldalán jött le, e szerint az Ugledarba erősítésként áthelyezett ukrán mozgósított katonák megadják magukat az orosz hadseregnek – ezt Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője mondta a Rosszija 24 televíziós csatorna műsorában szeptember 30-án. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ugledari helyőrség maradványai helyenként még mindig „visszatartják magukat, méghozzá elég komolyan”.

Hirdetés

– Azok az erősítések, amelyeket az ellenségnek még mindig sikerült átcsoportosítania, bejuttatnia városba, felkészületlen, nemrég mozgósítottakból állnak, többnyire megadják magukat” – mondta a donyecki vezető.

Az Ugledar térségében zajló harcokat kommentálva Pusilin elmondta, hogy az orosz csapatok napról napra javítják állásaikat a városon belül. Kiemelte a 29. hadsereg egységeinek akcióit is, amelyek „ragyogó eredményeket” mutatnak. A donyecki vezető hangsúlyozta, hogy katonáiknak nehéz helyzetben kell cselekedniük.

A DNR vezetője emlékeztetett arra, hogy Ugledar egy dombon fekszik, és sok magas épülettel rendelkezik, és ahol az AFU 2014 óta erődöket épített. Ezért a magas épületekben géppuskafészkek, a föld alatt pedig kilométereken át húzódó, föld alatti járatok vannak. Szavai szerint Ugledar irányában a harc epicentruma a város térségéből Bogojavlenka felé mozog, ahol az orosz hadsereg az utolsó komolyabb ellenséges védelmi vonalat morzsolja fel.

Hirdetés

Ha Ugledar elesik, az dupla csapás lesz az a Zelenszkij-kurzusnak. Először is egy jól védhető, fontos várost veszíthetnek el, másrészt az ukrán hadsereg egyik legjobb katonai alakulata, a 72. dandár nagyon fog hiányozni az AFU vezetésének! Talán az utolsó pillanatokat éljük, amikor még meg lehet kísérelni kihozni az egységet. A kilátásaik azonban nem túl jók, hiszen az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban arról írnak, hogy a helyzet Ugledarban rendkívül kritikus.

A 72. dandár egyik katonája állítólag azt mondta, hogy a parancsnokság nem ad engedélyt a visszavonulásra, pedig nagyon súlyos veszteségeink vannak. Elmondása szerint a parancsnokság már egy hete ígéri a rotációt, de folyamatosan halogatja azt. Ráadásul az élelmiszer-, lőszer- és üzemanyagkészletek szinte teljesen elfogytak.

– Nincs evakuálás, a gyalogsági járműveknek (BMP) még arra sincs idejük, hogy elérjék Ugledart, azonnal lövik őket. Rengeteg a súlyos sérült, őket gyalogosan, az ellenséges drónok ellenőrzése alatt irreális szállítani, a halottak pedig csak fekszenek az utakon – tette hozzá. Félelmetes kép!

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés