Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Így reagált Medvegyev a Szentpétervár ellni lengyel fenyegetésre

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke és a Biztonsági Tanács helyettes vezetője figyelmeztette Lengyelországot, hogy ne provokálja Oroszországot, nehogy „felébressze a fenevadat”. Ezzel arra a javaslatra reagált, amely szerint Lengyelországnak nagy hatótávolságú rakétákkal kellene csapást mérnie Szentpétervárra, ha Oroszország megtámadná a NATO-t. Rajmund Andrzejczak, a lengyel hadsereg volt főparancsnoka azt nyilatkozta, hogy egy ilyen támadást Lengyelország és szövetségesei azonnal végrehajtanának, ha Moszkva lépéseket tenne a katonai szövetség ellen. Andrzejczak egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy az orosz győzelem Ukrajnában komoly biztonsági kockázatot jelentene a NATO számára, – írja az Orosz Hírek.

Medvegyev válaszul felidézte Lengyelország történelmét, amely során az ország többször fel lett osztva, és hangsúlyozta, hogy korábban Lengyelország egy része az Orosz Birodalomhoz tartozott. Azt kérdezte provokatívan: „Ez hiányzik önöknek?”

Lengyelország az egyik legaktívabb támogatója lett Ukrajnának az orosz katonai műveletek kezdete óta. A múltban az ország hosszú időn át fel volt osztva Oroszország, Poroszország és Ausztria között, és 1814-től 1915-ig nagy része az Orosz Birodalom része volt. Habár Lengyelország 1945 után szovjet befolyás alatt állt, közvetlen szovjet uralom soha nem volt felette. 1999-ben Lengyelország NATO-tag lett, Csehországgal és Magyarországgal együtt, részeként a katonai szövetség keleti bővítésének.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kijelentette, hogy Moszkvának nincs szándékában megtámadni a NATO-t, és az ilyen állításokat „ostobaságnak” nevezte, amelyek célja a nyugati közvélemény félrevezetése.

Hirdetés