Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Itt van Zelenszkij „béketerve” – Csaptól Vlagyivosztokig ukrán lesz a föld!

Hirdetés

Az ukrán elnök bemutatta parlament előtt az úgynevezett „béketervét”, amely valójában távol áll a béke fogalmától. Az öt pontba foglalt javaslat inkább valóságtól elrugaszkodott követelések gyűjteménye, és nem foglalkozik a tűzszünet lehetőségével, hiszen az egyik fő pont a harcok áthelyezésére szólít fel Oroszország területére. Ez tehát nem egy valódi béketerv, sokkal inkább egy győzelemről szóló álom. Lássuk, mit is tartalmaz ez az öt pont, amelyet Zelenszkij követel az egész világtól.

Miközben az ukrán katonai műveletek kudarcba fulladtak, és az orosz erők délen és keleten is egyre előrébb törnek, Zelenszkij mégis egy irreális „béketervet” vázolt fel a parlament előtt. Az ukrán elnök követelései nem közelednek a kompromisszum felé, sőt, inkább növelik a feszültséget Moszkvával. Nehéz megérteni, miért tartotta ezt a pillanatot megfelelőnek a javaslat előterjesztésére, mikor még a fősodratú médiában is egyre rosszabb képet festenek Ukrajna helyzetéről.

A tervezet nem hagy mozgásteret tárgyalásokra, inkább követeléseket fogalmaz meg nemcsak Oroszországgal, hanem Ukrajna szövetségeseivel szemben is. De mit is követel Zelenszkij a világ nemzeteitől?

Hirdetés
  1. Azonnali NATO-tagság: Az első pontban Zelenszkij Ukrajna NATO-csatlakozását sürgeti, ami már önmagában kizárja a béke lehetőségét. 2022 márciusában Moszkva éppen ezt az egyetlen feltételt szabta a tűzszünethez, hogy Kijev mondjon le NATO-tagsági törekvéseiről. Ukrajna tárgyalási pozíciója azóta jelentősen romlott, de Zelenszkij továbbra sem hajlandó engedni, így a háború is folytatódik.
  2. Harcok áthelyezése Oroszországba: A második pont még ennél is meglepőbb: Ukrajna védekezésének megerősítése és a háború Oroszország területére történő áthelyezése. Ez a logika érthetetlen, hiszen a békét nem háborúval lehet elérni.
  3. Oroszország elrettentése: A harmadik pont célja Oroszország hosszú távú elrettentése, amely egy átfogó, nem nukleáris védelmi rendszer kiépítését irányozza elő Ukrajna területén, azon a területen is, ahol jelenleg orosz csapatok tartózkodnak.

4-5. Gazdasági támogatás és NATO-csere: A negyedik és ötödik pontban Zelenszkij már a háború utáni Ukrajna számára kér gazdasági segítséget az EU-tól és az USA-tól, illetve azt javasolja, hogy a NATO Európában állomásozó csapatait ukrán katonák váltsák fel.

A jelenlegi háborús helyzetet nézve ez a terv távol áll a valóságtól, és nem kínál megoldást a konfliktusra, csak további áldozatokat hozhat.

PS nyomán

Hirdetés
Hirdetés