Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Izrael megtámadta Iránt

Hirdetés

Izrael célzott rakétatámadásokkal válaszolt Irán október eleji támadásaira, szombat hajnalban csapást mérve Teheránra. Az izraeli akció során a nukleáris létesítmények és az energetikai infrastruktúra egyelőre sértetlen maradt, de Irán egy nagyobb mértékű válaszcsapást jelentett be. Az Egyesült Államok tudott a támadásról, de nem vett részt benne, -írja az Index.

Hirdetés

„Az izraeli hadsereg válaszul az iráni rezsim hónapok óta tartó támadásaira most iráni katonai célpontokat vesz célba” – közölte az izraeli hadsereg szombat hajnalban az X-en. „Izrael Államnak, mint bármely szuverén országnak, joga és kötelessége válaszolni” – folytatódott a közlemény. Daniel Hagari katonai szóvivő pedig hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek Izrael védelméért.

Izraeli katonai források szerint az akció célpontjai között nem szerepeltek energetikai létesítmények. A támadásokat több órán át, több hullámban hajtották végre, izraeli gépek rakéta- és légvédelmi rendszereket, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indítóállomásait bombázták. A műveletben mintegy húsz célpontot támadtak meg, és az izraeli vadászgépek biztonságban hazatértek.

Az iráni média Teherán környékén robbanásokról számolt be, és az állami televízió is hangos zajokról tudósított, amelyeket a működésbe lépett légvédelmi rendszerek okozhattak. Egyes jelentések szerint Karaj és Meshed városaiban is voltak támadások, de Izrael kezdetben nem kommentálta ezeket.

Hirdetés

Hirdetés

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az izraeli Kirja katonai bázison tartózkodott a támadások idején, Joáv Gallant védelmi miniszter társaságában. Az Egyesült Államok hivatalosan megerősítette, hogy nem vett részt az akcióban, de megértését fejezte ki Izrael válaszlépése iránt. A támadások előtt Izrael tájékoztatta a Fehér Házat, és Joe Biden elnök jelenleg wilmingtoni otthonában tartózkodik.

Index nyomán

Hirdetés