Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Keserű tapasztalatot szerzett Meloni – ebben is Orbánnak lett igaza

Hirdetés

Lampedusa szigetéről elindult az első migránscsoport az Albániában kialakított táborokba. Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója szállította őket, mely Lampedusáról indulva a shengjini kikötőben kötött ki, – írja az MTI nyomán a Mandiner.

Az olasz kormány továbbra is folytatni kívánja azt a tervét, hogy a menedékkérelmeket az Európai Unión kívül bírálják el, annak ellenére, hogy az első Albániába áthelyezett csoport ügyében jogi akadályokba ütköztek. Egy római bíróság döntése alapján 12 olyan migránst kell visszavinni Olaszországba, akiknek kérelmét Albániában tervezték elbírálni. A bíróság szerint mivel ezek a személyek nem biztonságos országokból – Egyiptomból és Bangladesből – érkeztek, ügyüket nem lehet az EU határain kívül kezelni. Ennek következtében az olasz parti őrség visszaszállította őket Bari kikötőjébe.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, és rendkívüli kabinetülést tartanak az ügy megvitatására. Meloni kijelentette, hogy a biztonságos országok meghatározása a kormány hatásköre, nem az igazságszolgáltatásé. Olaszország az első uniós állam, amely EU-n kívüli országban hozott létre fogadótábort a bevándorlók ügyeinek feldolgozására.

Hirdetés

Ez a helyzet felvetheti a kérdést: Orbán Viktor korábbi figyelmeztetése a migrációval kapcsolatban beigazolódik? A magyar miniszterelnök korábban kijelentette, hogy „ha egyszer valakit beengedünk, azt többé nem fogjuk tudni visszaküldeni,” és csak azokat lenne szabad beengedni az EU-ba, akik előzetesen megkapták az engedélyt. Orbán szerint az EU jelenlegi menekültügyi rendszere nem működik, és az illegális migráció az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia terjedéséhez vezetett.

Hirdetés