Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kurszk: Elérték Szudzsa külvárosát az orosz erők

Hirdetés

Ukrán egységek túszul ejtették a civileket és egy iskolába zárták őket – írja a VZGLJAD, kiemelve, hogy a Mariupol elleni harcok tapasztalatai hasznosak lehetnek Szudzsa felszabadításakor.

Az orosz erők offenzívája a Kurszki területen folytatódik, és a hadsereg elérte Szudzsa peremét. Az információk szerint az AFU (ukrán fegyveres erők) számos túszt tart fogva a városban, ami óvatosságot követel az orosz hadsereg részéről a műveletek során. A Mash Telegram-csatorna forrásai szerint az orosz katonák már ellenőrzésük alá vonták a várost Belaja településsel összekötő utat, és a 155. és 106. dandár a részben ellenőrzött Ljubimovka felől nyomul előre.

Hirdetés

Alekszandr Bogatcsev, a szudzsai járás vezetője szerint az AFU civileket tart túszként az iskolai kollégiumban, amit ukrán katonai videók is alátámasztanak. Tatjana Moszkalkova, az oroszországi emberi jogi ombudsman elmondta, hogy számos állampolgár fordult hozzájuk, akiknek a Kurszki területen élő hozzátartozóit az AFU elhurcolta. Több mint ezer emberről van szó, miközben a régióból már 112 ezer embert evakuáltak.

A Kurszki területen zajló orosz offenzíva múlt héten kezdődött, és az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a csapatok csapást mértek az ellenséges erőkre több helyszínen, köztük Darjino, Ljubimovka és Novij Puti térségében.

A szakértők úgy vélik, hogy Szudzsa visszafoglalása nehézségekbe ütközhet, főleg a túszhelyzet miatt. Vaszilij Dandykin katonai szakértő szerint az orosz erők több irányból közelítik meg a várost, és bár az előrenyomulás sikeres, a helyzet gyorsan változik.

Hirdetés

„Az orosz csapatok előrenyomulása a város felé különböző irányokból történik” – mondta Dandykin. Szerinte az AFU taktikai lépése, hogy civileket használ pajzsként, már ismerős más városok felszabadítása során.

Dandykin szerint Szudzsa felszabadítása során a túszok miatt az orosz hadsereg óvatosan fog eljárni: „Mindent megtesznek azért, hogy a civileket kivonják a tűzvonalból.”

Az időjárási viszonyok is befolyásolhatják a hadműveleteket, mivel a közelgő évszakváltás megnehezítheti mindkét fél mozgását.

Hirdetés

A következő hetek sorsdöntőek lehetnek. Dandykin úgy véli, hogy Kijev nagy erőforrásokat veszített, de nem ért el jelentős eredményeket. Ha az ukrán erők nem próbálnak visszavonulni, akkor vagy elfogják, vagy megsemmisítik őket.

Borisz Rozsin katonai szakértő rámutatott, hogy Szudzsa ostroma során az orosz csapatoknak óvatosnak kell lenniük a civil infrastruktúra védelme érdekében. „Bármelyik épületben civilek lehetnek, ezért maximális óvatossággal kell eljárni.”

Rozsin szerint Mariupol tapasztalatai segítséget nyújthatnak az orosz csapatoknak, és biztosította, hogy „Oroszország módszeresen cselekszik”, lépésről lépésre visszaszorítva az AFU erőit.

Hirdetés

NIF nyomán

Hirdetés