Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Lázár: Nekünk szentségtörés, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és a mai ukránok között

Hirdetés

Lázár János szerint érdemes figyelni a magyarokra, mert végül mindig nekik lesz igazuk – így történt 1848-ban, 1956-ban, és így lesz 2024-ben is. Ezt a gondolatot fejtette ki az építési és közlekedési miniszter szerdán a Kolozsvári Magyar Operában, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulójának ünnepségén.

Lázár hangsúlyozta, hogy minden nemzeti ünnep az összetartozás üzenetét hordozza, és a magyar nép mindig kisebbségben élt, de ez arra tanította, hogy csak magára számíthat. „Összeköt bennünket a függetlenség iránti vágyunk, az a kurucos, makacs akarat, hogy minden korban független nemzet maradjunk” – mondta.

A miniszter szerint a magyarok együttműködő nép, de a saját sorsukat érintő döntéseket maguk hozzák meg. „Szövetség igen, gyámság soha. Lojalitás igen, önfeladás soha. Integráció igen, asszimiláció soha” – hangsúlyozta beszédében.

Hirdetés

Lázár úgy véli, a jelenkori politika egyik legfontosabb kérdése az önrendelkezés és az önfeladás közötti választás. Felidézte, hogy 1956-ban az erdélyi magyarok aránytalanul szenvedtek a forradalom következményeitől: míg Magyarországon a remény időszaka volt, addig Erdélyben csak a megtorlás jutott osztályrészül. A romániai magyarokat kollektív bűnösként kezelték, mert őshonos kisebbségként éltek Romániában, és mert ’56 szabadságvágya átragyogott rájuk.

Lázár szerint 1956 nem volt kudarc, áldozat volt, de nem hiábavaló. A Fidesz politikája és programja is az 1956-os forradalom eszméire épül, a szabadság és önrendelkezés iránti elkötelezettségük ebből fakad. „Nekünk szentségtörés már az is, ha valaki párhuzamot von az ötvenhatos magyarok és a mai ukránok között” – jegyezte meg.

Végezetül kiemelte, hogy az anyaországi és külhoni magyarokat nemcsak a történelem, hanem a jelenkori együttműködés is összeköti. Példaként említette a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasút megépítését és a két ország nagyvárosait összekötő autópályák befejezését. Lázár kifejezte támogatását Románia schengeni tagságához, mondván, hogy a 21. században Trianonra a schengeni határok eltörlése a válasz.

Hirdetés

MTI – Mandiner nyomán

Hirdetés