Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lelohasztotta a kedélyeket Borrell: Putyint nem tudjuk térdre kényszeríteni

Hirdetés

Lelohasztotta a kedélyeket Josep Borrell.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxemburgban kijelentette, hogy stratégiai szempontból van értelme politikailag és katonailag támogatni Ukrajnát annak érdekében, hogy Oroszországot tárgyalásokra kényszerítsék, de elismerte, hogy ez egyelőre távoli célnak tűnik, – írja a Mandiner.

A külügyminiszterek találkozóját követő sajtótájékoztatón Borrell hangsúlyozta: a békéről és a katonai segítségnyújtásról sok szó esik, azonban a békét nem szabad összetéveszteni a megadással. Kiemelte, hogy idén jelentősen megnőtt az ukrán civil áldozatok száma, főként az orosz kikötői és gabonaexport elleni támadások következtében, és rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei között szerepel, hogy az ukrán lakosságot télen sötétségbe és hidegbe kényszerítse az energetikai infrastruktúra elleni támadásokkal.

Hirdetés

Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy a szankciók megkerülése fenntartja Oroszország hadigépezetének működését, ezért ezen a területen további előrelépések szükségesek. Rámutatott, hogy nyugati gyártmányú elektronikai alkatrészek továbbra is működnek az orosz hadigépezetben, ezért fontos fokozni a harmadik országokba exportáló vállalatok megfigyelését.

A főképviselő szerint több szankcióra van szükség az orosz árnyékflotta ellen is, mert az orosz olajexport képessége meghosszabbítja a háborút. Ezen felül Borrell kiemelte, hogy az ukrán hadsereg nagy nyomás alatt van a fronton, ezért folytatni kell a védelmi kapacitásaik támogatását, valamint bővíteni az EU katonai kiképzési misszióját. Bejelentette, hogy az EU további két évre meghosszabbítja katonai segítségnyújtási misszióját, és reményét fejezte ki, hogy a tagállamok hamarosan konszenzusra jutnak az Ukrajna Támogatási Alapjának feloldásáról szóló uniós javaslattal kapcsolatban.

Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés