Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Magyar Péter öccse is a Diákhitel Zrt. fizetési listáján volt

Hirdetés

A Media1 megtudta, hogy épp akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a PlanB a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. A lap érdeklődésére ezt Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, de egyikük sem lát furcsát az egybeesésben.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által közzétett jelentés rávilágított, hogy a Diákhitel Zrt. és a PlanB Magyarország Kft. közötti kapcsolat nem csupán üzleti, hanem családi szálakkal is összefonódik. Magyar Márton, Magyar Péter testvére, 2019 nyarától a PlanB-nél dolgozott projektmenedzserként, miközben a cég a Diákhitel Zrt.-től kapott megbízásokat.

A Tisza Párt sajtóosztályának közleménye szerint Magyar Márton hat hónapon keresztül havi 300 ezer forintért dolgozott a PlanB-nél.

Hirdetés

A KEHI által végzett vizsgálat során megállapították, hogy a Diákhitel Zrt. összesen 52 szerződést kötött 2018 és 2020 között, amelyek összértéke 1,4 milliárd forint.

A jelentés arra is rávilágított, hogy több esetben nem volt valós verseny a közbeszerzési eljárásokban, és egyes esetekben túlárazás történt.A KEHI a következő cégeket emelte ki a jelentésben:

• First Voice Kft.
• HYPERTEAM Kft.
• PlanB Magyarország Kft.
• MESTINT Kft.
• Think&Thank Management Kft.

Hirdetés

A PlanB-t is érintő kritikák között szerepel, hogy a cég aránytalanul magas díjakat kért el szolgáltatásaiért, beleértve egy Z-generációval kapcsolatos tanulmány elkészítését 4 millió forintért, ami 100 ezer forint/oldal árat jelentett. Egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett.

A Media1 úgy értesült, hogy 2019 nyarától a cégnél foglalkoztatták Magyar Mártont, a Tisza Párt elnökének öccsét, aki a napokban a Kontroll Média Szolgáltató Kft. tulajdonosaként jelent meg a médiapiacon.A Media1 megtudta, hogy Magyar Márton, a Tisza Párt elnökének öccse 2019 nyarától dolgozott a PlanB-nek. Magyar Márton évekkel ezelőtt a Facebookon meg is adta munkahelyének  2019. augusztus elsejei kezdéssel a PlanB Magyarország Kft.-t, de ezt azóta onnan levette. Egy képernyőkép azonban még őrzi ennek nyomát.

A Media1 megkereste az ügyben kérdésekkel Magyar Mártont és a Tisza Párt sajtóosztályán keresztül Magyar Pétert is kérdésekkel.

Hirdetés

A Tisza párt elismerte, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél. Azt írták, a kft. mintegy 6 hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott. Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így.

Magyar Márton is megszólalt az ügyben. a Media1-nek adott válaszában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a PlanB előtt pizzafutár volt, így szerinte a kérdés, hogy ezek szerint NER-pénzből is alapozta-e meg a Kontroll Média Szolgáltató Kft. nevű új cégét, úgy is feltehető, hogy a fastfood függők pénzéből kuporgatta-e össze a mostani projekt forrását.

Magyar Márton válaszát azzal zárta:

Hirdetés

„Várom a további leleplező írásokat a NER-es munkáim kapcsán, ugyanakkor ezeknek az ország szempontjából stratégiailag fontos anyagoknak a legyártásában nem kívánok részt venni.”Magyar Márton néhány napja hozta létre új médiacégét, a Kontroll Média Szolgáltató Kft.-t, a Kontroll.hu főszerkesztőjének Tarr Pétert kérte fel. Ismert, hogy a Jobbik Brenner Koloman főpolgármester-jelölti kampányában is szerepe lett volna Magyarnak, ahogy az is, hogy a Tisza Párt létrejöttekor több, a Tisza Párt vezetőjével készült tévéinterjú szervezésében is Magyar Márton nyújtott segítséget, állítása szerint a testvéri kapcsolatra tekintettel, tehát nem hivatalos sajtósként.

Magyar Márton azt is állította, hogy a Kontroll Média független projekt a Tisza Párttól, beszédes ugyanakkor, hogy nem sokkal a néhány nappal ezelőtti indulásuk után, a szombati demonstráción épp Magyar Márton kérdezte a testvére által szervezett MTVA ellenes demonstráción résztvevőket mint riporter – írja a Media1.

Forrás: PS, Media1.hu

Hirdetés

Hirdetés