Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Magyar Pétert élteti, Orbán Viktort gyalázza a neves német lap

Hirdetés

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikke szerint Magyarország egyre inkább periférikus szereplővé válik az Európai Unióban. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi brüsszeli fellépése tovább erősítette kormányának konfrontatív politikai vonalát, ami kedvezett politikai ellenfeleinek, köztük Magyar Péternek, a Tisza Párt vezetőjének. A lap szerint Magyar az elmúlt időszakban többször rámutatott Orbán hatalmi visszaéléseire, amelyek az EU-t is érintik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Brüsszel visszatartja Magyarország számára a pénzügyi támogatásokat, aminek eredményeképpen az ország 20 milliárd eurótól esik el.

A FAZ továbbá idézi a Transparency International civil szervezetet, amely szerint Magyarország jelenleg az Európai Unió legkorruptabb országa. Magyarország második alkalommal végzett a korrupciós listán az utolsó helyen az uniós tagállamok között, és a helyzet folyamatosan romlik. Martin Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye az egy főre jutó GDP alapján csak Bulgáriát, Horvátországot és Romániát előzi meg a régióban.

A cikk kitér arra is, hogy a magyar kormány az elmúlt években folyamatosan szembeszállt az uniós jogállamisági normákkal, legutóbbi példaként a kiskereskedelemre kivetett különadót említik, amely miatt az EU Bizottsága kötelezettségszegési eljárást indított. Bár Magyarország vállalta ennek eltörlését, az intézkedés még mindig érvényben van. Az osztrák Spar kiskereskedelmi lánc például felszólította az EU-t, hogy lépjen fel Magyarország ellen, mivel idén több mint 90 millió eurós különadóra számítanak, amely tavaly 47 millió eurós veszteséget okozott.

Hirdetés

A FAZ cikke szerint Magyarország gazdasági teljesítménye a régiós versenytársakhoz képest mérsékelten növekedett, miközben magas inflációval küzdött, amely 2022-ben még mindig a legmagasabb volt az EU-ban, 17%-kal. Az infláció azóta lassult, és közelít a jegybank három százalékos céljához.

Mandiner nyomán

Hirdetés

Hirdetés