Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Magyarország blokkolhatja az Oroszországgal szembeni új uniós szankciókat

Hirdetés

Magyarország megakadályozhatja az EU újabb szankcióit Oroszországgal szemben, ha azok veszélyeztetik saját energiabiztonságát – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kifejtette, hogy az ország csak akkor fog hozzájárulni az újabb korlátozásokhoz, ha továbbra is érvényben maradnak a kivételek az orosz energiaszállításokra vonatkozóan, – írja az Orosz Hírek.

Az EU 2022 decemberében betiltotta az orosz nyersolaj tengeri szállítását az ukrajnai háború miatti szankciók részeként. Ugyanakkor Magyarország, Szlovákia és Csehország, mint tengerparttal nem rendelkező országok, mentesültek az intézkedés alól, mivel nem rendelkeznek alternatív energiaforrásokkal.

Szijjártó egy keddi interjúban hangsúlyozta, hogy Magyarország számára az orosz energiabehozatal alapvetően energiabiztonsági, nem pedig politikai kérdés. Továbbá kijelentette, hogy amíg az orosz energiaszállításokra vonatkozó mentességek fennállnak, addig Magyarország nem fogja megvétózni a szankciókat. Ha azonban ezek a kivételek megszűnnének, az ország blokkolná az intézkedéseket.

Hirdetés

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy az EU a REPowerEU terv keretében 2028-ig el akarja érni az orosz gázimport megszüntetését, amit „irracionális” és politikailag motivált döntésnek nevezett. Szijjártó szerint ez a terv figyelmen kívül hagyja a gazdasági és fizikai realitásokat, és az EU energiaügyi megközelítése „dogmatikus és ideológiai”, ami Magyarország számára nem elfogadható.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország csak akkor váltana energiaforrást, ha jobb, megbízhatóbb és olcsóbb alternatíva állna rendelkezésre, amit jelenleg nem lát az EU által javasolt alternatívákban, például a Közel-Kelet vagy az USA energiapiacain.

Magyarország orosz kőolajellátása idén is veszélybe került, amikor Ukrajna felfüggesztette a Lukoil által a Barátság-vezetéken keresztül szállított nyersolaj tranzitját. Budapest ezt „zsarolásnak” minősítette, mivel nem volt hajlandó megszakítani a kapcsolatokat Moszkvával. Bár Magyarország az Európai Bizottságtól kért segítséget az ügy rendezésére, ezt elutasították, mondván, hogy a helyzet nem veszélyezteti az EU energiabiztonságát.

Hirdetés
Hirdetés