Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev: Washington téved, ha azt hiszi amerikai feltételekkel zárul az ukrajnai konfliktus

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke szerint Washington téved, ha azt gondolja, hogy az orosz-ukrán konfliktus amerikai feltételek szerint zárulhat le, – írja az Orosz Hírek.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke kijelentette, hogy Donald Trump győzelme esetén nem lenne szükség további amerikai támogatásra Ukrajna számára, mivel Trump véget vetne a háborúnak. „Ha Trump elnök győz, úgy gondolom, valóban képes lesz lezárni ezt a konfliktust” – nyilatkozta Johnson a Punchbowl Newsnak. Hozzátette, hogy Trump felhívná Vlagyimir Putyint, és közölné vele, hogy „elég volt”.

Medvegyev erre reagálva emlékeztetett arra, hogy Putyinnak is van szava a kérdésben. „És mi van, ha Putyin azt mondja: ‘Még nem. Ukrajnának kapitulálnia kell, és nem léphet be a NATO-ba’?” – tette hozzá Medvegyev az X platformon.

Hirdetés

Trump korábban többször hangoztatta, hogy ha ő lett volna az elnök, az orosz-ukrán háború ki sem tört volna, és hogy van egy terve arra, hogy akár egy napon belül véget vessen a konfliktusnak. Bár Trump részleteket nem közölt, alelnökjelöltje, JD Vance egy múlt havi interjúban felvázolt egy elképzelést. Eszerint a jelenlegi határvonal mentén demilitarizált övezet jönne létre, garantálva, hogy Oroszország ne támadjon újra. Ukrajna független maradna, de semlegességet kellene ígérnie és lemondania a NATO-tagságról.

Vance szerint ez lenne a megoldás, hozzátéve, hogy Oroszország „tart” Trumptól.

Vlagyimir Putyin júniusban már felvázolta azokat a feltételeket, amelyek alapján Moszkva hajlandó lenne tűzszünetet kötni. Ezek szerint Ukrajnának át kellene adnia a négy régiót, amelyik az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott, és hivatalosan le kellene mondania a NATO-tagságról. Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete továbbá kifejtette, hogy Ukrajnának semleges, katonailag el nem kötelezett és nukleáris fegyverektől mentes országgá kell válnia, garantálnia kellene az orosz ajkú lakosok jogait, valamint a Nyugatnak fel kellene oldania az Oroszországgal szembeni összes szankciót.

Hirdetés
Hirdetés