Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Nagy bejelentést tett Vlagyimir Putyin

Hirdetés

Vlagyimir Putyin új mezőgazdasági programot indít az elcsatolt ukrán területeken. A Világgazdaság beszámolója szerint az orosz elnök tervei alapján Oroszország 2030-ig 25 százalékkal növelné agrártermelését, míg az exportképes termékek arányát a duplájára emelné. Putyin egy tévébeszédben jelentette be, hogy a megszerzett kelet-ukrajnai régiókban, beleértve a Krímet, valamint a luganszki, donyecki, zaporizzsjai és herszoni területeket, fokozatosan újjáépítik az infrastruktúrát, és a mezőgazdaság fejlesztése kiemelt szerepet kap.

Az elnök ezeknek az „új területeknek” a helyét is kijelölte Oroszország hosszú távú gazdasági stratégiájában, amelyben az energiaexport (kőolaj, földgáz, szén) fokozatos csökkentését, és Oroszország mezőgazdasági nagyhatalmi szerepének megerősítését tervezi.

A Világgazdaság idézi, hogy Ukrajna területének csaknem háromnegyede alkalmas mezőgazdasági művelésre, és a világ leggazdagabb csernozjom talajainak egynegyede Ukrajnában található. A legjobb minőségű ukrán termőföldek bérlése és megszerzése évtizedek óta verseny tárgya a nyugati és orosz nagyvállalatok, illetve oligarchák között, mivel a törvények tiltják a külföldiek számára a földvásárlást.

Hirdetés
Hirdetés