Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Nagy dobásra készülnek a svédek – Orbán Viktor már hét éve ezt javasolta, akkor kiközösítették

Hirdetés

Svédország új stratégiája az illegális migráció visszaszorítását célozza a kibocsátó országok fejlesztésén keresztül – jelentette be Benjamin Dousa, a nemzetközi együttműködésért felelős miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A 2028-ig tartó, négyéves fejlesztési segélyprogram keretében 3 milliárd svéd koronát (kb. 106 milliárd forintot) fordítanak arra, hogy csökkentsék a Svédországba és az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlást – ismertette a miniszter az MTI szerint.

Ez az elképzelés egybeesik a magyar kormány által képviselt állásponttal, amely szerint a problémákat helyben kell kezelni, nem pedig Európába hozni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már hét éve hangsúlyozta, hogy „nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van.”

Hirdetés

Az MTI beszámolója szerint Ludvig Aspling, a Svéd Demokraták szóvivője a tájékoztatón kiemelte, hogy a stratégia célja a migráció alapvető okainak megszüntetése fejlesztésekkel, valamint a béke és stabilitás helyreállítása az érintett országokban. További cél, hogy a bevándorlók minél hamarabb hazatérhessenek, miközben javítanák a kibocsátó és tranzitországok infrastruktúráját és befogadóközpontjait. Ezenkívül a visszatérő migránsokat szakmai képzéssel és munkalehetőségekkel segítenék.

A svéd kormány a migráció elleni küzdelem részeként az emberkereskedelem felszámolására is törekszik. Az elmúlt két évben több, a migráció visszaszorítását célzó intézkedést hoztak, köztük a családegyesítési szabályok szigorítását. Szeptemberben pedig bejelentették, hogy 2026-tól jelentősen megemelik a támogatási összeget azok számára, akik önként visszatérnek hazájukba, amely akár 359 ezer korona (12 millió forint) is lehet.

Mandiner nyomán

Hirdetés
Hirdetés