Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Nekiment Orbánnak a Welt publicistája – kíméletlenül helyretették a német olvasók

Hirdetés

CEU-s vezető, a Bajnai volt pártjához kötődő Szelényi Zsuzsanna írt cikket a német lapba, de valószínűleg nem teszi zsebre, amit kapott érte a kommentelőktől.

„Orbán megmutatta, hogyan lehet a demokráciát belülről lerombolni” – ezzel a címmel írt öles cikket Szelényi Zsuzsanna a Die Weltre.

A cikk hozza a szokásos toposzokat:

Hirdetés
  • jobb, ha az amerikaiak vigyáznak Trumppal, mert a republikánus elnökjelölt felnéz Orbánra
  • „az illiberalizmus veszélyes”
  • a médiában történő előretörés „azt az illúziót kelti, hogy nincs más politikai erő Magyarországon.”

emellett

  • felhánytorgatta, hogy a magyar MKB Bank hitelt adott Marine Le Pen pártjának
  • sőt, hogy a 2010-es fülkeforradalom már nevében („forradalom”) is ellentmond a parlamentáris demokrácia lényegének

A cikk heves vitát szült, összesen csaknem négyszáz hozzászólás érkezett, ezek elsöprő többsége Szelényi írását bírálta. Ezekből szemezgettünk.

Volt, aki általánosságban támogatta a magyar kormányfőt.

Hirdetés

„Orbán védi a népét. Ezt nem szeretheti a világ…” – írta az egyik kommentelő.

„Ez egy nagyon felesleges cikk. A politikusaink csak álmodozhatnak arról a karizmáról, amilyennel Orbán úr óhatatlanul rendelkezik! Bárcsak lenne egy Orbánunk”.

Vagy: „milyen jót tenne egy Orbán Németországnak…”

Hirdetés

Voltak bőven, akik Szelényinek azt vetették a szemére, hogy a demokrácia haláláról vizionál a magyar kormány kapcsán.

„Orbán eltörölte a szabad választásokat? Cenzúrázni a szabad sajtót? Betiltják a versengő pártokat? Bebörtönözték a kritikusokat? Megrendelésre ítélnek a bíróságok? Ha nem, akkor a szélsőségesség vádja alaptalan” – írta egyikük.

Olyan is volt, aki magyarországi tapasztalatairól írt, itt tartózkodóként e téren: „Általában több tucat tüntetést látok itt, köztük fiatalokat is, olyan témákban, mint az éghajlat, sőt az LMBTQ is. 

Hirdetés

Amivel Orbánt itt vádolják – kormánypártivá befolyásolni a médiát, kiiktatni az ellenzéket – sajnos pont ezt tapasztalom jelenleg Németországban.”

Valóban nagyot mentek az összehasonlítások Németországgal.

„Ha megkérdezzük a magyarokat és a németeket, hogy elégedettek-e kormányuk munkájával, az eredmény egyértelműen Orbán Viktor javára fog szólni.” – írta az egyik hozzászóló.

Hirdetés

„Orbán a hazájáért dolgozik. Vannak minisztereink, akik nem tudnak mit kezdeni az országunkkal.”

Megint mások Magyarország biztonságosságát emelték ki: az egyik kommentelő azt írta, hogy augusztus óta Budapesten él, az úgymond legrosszabb (8.) kerületben, de teljes biztonságban érzi magát. Sokan nem értenek egyet Orbánnak sok mindenben, „és sokat kritizálják is, de itt a legtöbben elégedettek és egyetértenek vele a lényeges pontokban”.

„Orbán megmutatta, hogyan lehet belülről lerombolni egy demokráciát –

és nem valami hasonlót csinál az EU és a lámpás kormány?”

(értsd: jelzőlámpa-koalíció, a német kormánypártok színeiből)

A solingeni késelést is többen emlegették, mint eklatáns példáját a migrációval összeköthető bűnözésnek.

…és Brüsszel kapcsán is: „Orbánt csak azért utálják, mert megmutatja a túlnyúló EU szándékát, és nem megy bele minden hülyeségbe, ami Brüsszelből jön. Ő a rettenetes enfant terrible az EU-ban, és ez jó dolog, még akkor is, ha a baloldali zöldek ámokfutnak emiatt”.

Megint mások a szerző személyének érintettségére utaltak:

„Nyilván Magyarországon is vannak baloldali woke polgárai, mint Szelényi asszony! Szívesen összevetheti egy éjszakai berlini sétát Budapesttel, vagy politikai szempontból közelebbről is szemügyre veheti Brüsszel autokratikus, patronáló fejlődését”.

Vagy:

„ez a cikk nyilvánvalóan egy aktivistától származik, aki egyszerűen Orbán ellen van. Lehet, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország nem demokrácia”.

„Miért csak fájó választási vesztesek tárgyalását tartalmazza a cikk, és gyakorlatilag nincs érdemi kritika? A nő a CEU, egy Soros-intézmény vezető beosztású alkalmazottja. Soros pedig köztudottan nagyon szereti Orbánt. Még mindig van kérdés?”

***

Valóban, a Welt-cikk alján is olvasható Szelényi bemutatkozása: eszerint Szelényi Zsuzsanna a CEU Demokrácia Intézetének igazgatója, a Szétzilált ország – Hogyan bontotta le Orbán Viktor a demokráciát? című könyv szerzője, a 2024-es Budapest Fórum koordinátora. Amit nem írnakle például, hogy Szelényi egyébként a Bajnai Gordon-féle Együtt párt egyik alapítója és országgyűlési képviselője volt. Vagy hogy időnként Orbán Viktor bukását vizionálja.

Forrás: Mandiner

Hirdetés