Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Oroszország katonai segítséget nyújt Észak-Koreának, ha azt támadás éri

Hirdetés

Oroszország katonai támogatást nyújt Észak-Koreának, ha támadás éri az országot, amint azt a Moszkva és Phenjan közötti megállapodás előírja – jelentette be Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes.

„Amennyiben agresszió éri a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, minden szükséges lépést megteszünk, összhangban az orosz és észak-koreai jogszabályokkal” – mondta a TASZSZ hírügynökség kérdésére válaszolva.

Rudenko hozzátette, hogy a két ország között kötött átfogó stratégiai partnerségi megállapodásban, amelyet nemrég terjesztettek az Állami Duma elé ratifikációra, konkrét rendelkezések vonatkoznak erre az esetre.

Hirdetés

„A szerződés tartalmazza a harmadik és a negyedik cikkelyt, amely nyilvánosan elérhető. A negyedik cikkely kifejezetten foglalkozik a kölcsönös segítségnyújtással agresszió esetén, beleértve a katonai segítséget is” – mondta.

Vlagyimir Putyin elnök korábban benyújtotta a szerződést az orosz parlamentnek ratifikálásra. A megállapodást 2024. június 19-én írták alá Phenjanban.

A dokumentum előírja, hogy a felek állandó jelleggel fenntartják és fejlesztik az átfogó stratégiai partnerséget, tiszteletben tartva egymás szuverenitását és területi integritását, valamint a nemzetközi jog alapelveit, mint az egyenlőség és a be nem avatkozás.

Hirdetés

A szerződés rendelkezik arról is, hogy egy fegyveres támadás fenyegetése esetén a felek azonnali konzultációkat kezdeményeznek, és megállapodnak a gyakorlati lépésekről a fenyegetés elhárítása érdekében. Ha az egyik fél elleni támadás hadiállapothoz vezet, a másik fél az ENSZ Alapokmányának 51. cikkével összhangban haladéktalanul katonai és egyéb segítséget nyújt.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés