Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Perre készülnek a magyar diákok a román állam ellen

Hirdetés

Volt magyar diákok terveznek beperelni a román államot a román érettségi vizsgán elért gyenge eredményeik miatt, mivel úgy vélik, Bukarest diszkriminálja a magyar tanulókat azzal, hogy nem idegen nyelvként tanítja számukra a románt – tájékoztatta szerdán az MTI-t a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A Hargita megyei önkormányzat Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatóján ismertették a magyar diákok román érettségijével kapcsolatos eddigi lépéseket és eredményeket. A közlemény szerint 17 volt diák ügye van vizsgálat alatt, akik más tantárgyakból jól teljesítettek, de a román érettségin nem értek el elegendő pontszámot.

A nagykorúvá vált fiatalok bírósági keresetet készülnek benyújtani, amelyben erkölcsi kártérítést kérnek az oktatási minisztériumtól a hátrányos megkülönböztetés miatt.

Hirdetés

Szikszai Tamás ügyvéd, a diákok képviselője elmondta, hogy további fiatalok csatlakozására is számítanak a perhez. Hangsúlyozta: egy egészséges társadalomban nem lenne szükség jogi úton kikényszeríteni a gyerekek alapvető oktatási jogait.

A Hargita Népe online kiadása közölte, hogy a legutóbbi érettségi vizsgán Hargita megyében a legrosszabb eredmények román nyelvből születtek, az érettségizők 33 százaléka megbukott ebből a tárgyból.

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy több olyan programot indítottak, amelyek segítik a diákokat a román nyelv használatának fejlesztésében, és ezek révén is az eredmények javulására számítanak. A román nyelvet oktató tanárok jelentős része továbbképzéseken vett részt.

Hirdetés

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke emlékeztetett, hogy a román legfelsőbb bíróság tavaly kimondta, a román nyelv magyar diákok számára történő oktatása diszkriminatív, de azóta nem történt változás, így kénytelenek jogi úton érvényt szerezni az ügynek.

Jövőre végez az az évfolyam Romániában, amely már idegen nyelvként tanulja a románt, eltérő tételsort kapva az érettségin is. A változtatástól az oktatási szakértők a magyar diákok román érettségi eredményeinek javulását várják.

MTI nyomán

Hirdetés
Hirdetés