Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Politico: az Európai Unió csapatokat vezényelhet Ukrajnába

Hirdetés

Az EU-nak ismét meg kellene fontolnia, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – javasolta Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere a Politico című lapnak adott interjúban.

Landsbergis szerint Brüsszelnek újra fel kellene elevenítenie az uniós erők Ukrajnába történő telepítéséről szóló tárgyalásokat, különös tekintettel azokra a hírekre, amelyek szerint Észak-Korea állítólag lőszerekkel és katonákkal támogatja Oroszországot a harcok során.

„Ha igaznak bizonyulnak azok az értesülések, amelyek szerint Oroszország észak-koreai lőszereket és katonákat vet be, vissza kell térnünk a „bakancsok a földön” elképzeléshez és más, Emmanuel Macron által javasolt lehetőségekhez” – mondta Landsbergis.

Hirdetés

A vádakat, miszerint Phenjan támogatást nyújt Oroszországnak, először Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hozta nyilvánosságra, és Dél-Korea is megerősítette ezeket. Ugyanakkor az Egyesült Államok és a NATO eddig nem tudták igazolni ezeket az állításokat, míg Moszkva „hamis híreknek” minősítette azokat.

Mindeközben Macron továbbra sem zárta ki a francia csapatok esetleges ukrajnai bevetését, amit más uniós vezetők bíráltak, attól tartva, hogy ez a konfliktus súlyos eszkalációjához vezethet.

Hirdetés

Brüsszel azonban állítólag fontolóra veszi, hogy a konfliktus lezárása után békefenntartókat küld Ukrajnába – írja a Politico. Kenneth Weinstein, az Egyesült Államok volt japán nagykövete úgy véli, egy ilyen lépés az EU befolyásának megerősítését szolgálná.

„Ha lesz egy demilitarizált övezet Ukrajna és Oroszország között, azt uniós csapatokkal kellene biztosítani, nem NATO vagy amerikai katonákkal” – mondta Weinstein, aki jelenleg a washingtoni Hudson Intézet vezetője.

Egy uniós törvényhozó szintén megerősítette a Politico számára, hogy az európai békefenntartók kérdése napirendre kerülhet, miután a konfliktus véget ér.

Hirdetés

Moszkva többször is figyelmeztetett a nyugati csapatok Ukrajnába történő telepítése ellen, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés „súlyos európai és globális konfliktushoz vezethet”.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés

Hirdetés