Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Politico: Orbánnak van terve, hogy segítsen Trumpnak az ukrajnai konfliktusban

Hirdetés

A Politico beszámolója szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök segítséget nyújtana Donald Trump republikánus elnökjelöltnek abban, hogy ne kelljen 50 milliárd dolláros hitelt biztosítania Ukrajnának, – írja az Orosz Hírek.

A cikk szerint a Fehér Ház jelenleg csak akkor csatlakozna az Ukrajnának szánt hitelprogramhoz, ha Oroszország vagyonait legalább három évig befagyasztják. Amennyiben az USA részt venne a programban, az EU által fizetendő összeg mérséklődhetne, de Magyarország – a G7-ek közül egyedüliként – nem járult hozzá a pénzügyi szankciók meghosszabbításához az amerikai választásokig.

„Orbán azzal fenyeget, hogy blokkolja az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. <…> Olyan megoldást dolgozott ki, amely lehetővé tenné Trump számára, hogy ha 2024 novemberében visszatér a Fehér Házba, elkerülje az Ukrajnának nyújtott hitelben való részvételt” – írta a lap.

Hirdetés

Egy névtelen európai tisztviselő szerint Orbánra nyomást próbálnak gyakorolni, hogy változtasson az álláspontján, de ő kitart a véleménye mellett.

„Ha Brüsszel és Washington közösen írja alá a 35 milliárd eurós adósságot, akkor Trump egy esetleges újraválasztás után éveken át kénytelen lenne részt venni ebben. Viszont ha az USA kimarad a megállapodásból, Trumpnak nem lenne ilyen kötelezettsége” – áll a lapban, amely ezt Trump számára „ajándéknak” nevezte.

A Fehér Ház korábban az EU szankciórendszerének módosításához kötötte részvételét, amely szerint az európai orosz vagyonokat három évre be kellene fagyasztani. Magyarország azonban megvétózta ezt, ragaszkodva ahhoz, hogy a szankciókat csak félévente újítsák meg. Ez arra kényszerítette az Európai Bizottságot, hogy új tervet dolgozzon ki, mely szerint az EU általános költségvetéséből legfeljebb 35 milliárd eurót kellene biztosítani, amelyhez a legtöbb tagállam támogatása szükséges.

Hirdetés
Hirdetés