Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Politico: Oroszország a szankciók ellenére vígan ontotta a világra az orosz olajat

Hirdetés

A Politico hosszú elemzésében rámutat, hogy az Oroszország elleni szankciók nem várt következményei egyre jobban érzékelhetők a tengereken.

Putyin flottája könnyedén kijátszotta az EU-s szankciókat.

Egy márciusi reggelen a brit parti őrség Skócia partjaitól mintegy 100 kilométerre egy 23 kilométer hosszú olajfoltot észlelt az Atlanti-óceánon. A műholdas elemzések alapján az olaj a szankcionált orosz olajat szállító Innova nevű tartályhajóból származhatott, amely egy indiai finomítóhoz tartott.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy ez az eset is jól mutatja a problémát, a hajó zavartalanul folytatta útját, támogatva Oroszország háborús gazdaságát. Az Innova csak egyike annak a több száz hajóból álló „árnyékflottának,” amely elöregedett és rossz állapotú tartályhajókat üzemeltet, figyelmen kívül hagyva a nyugati szankciókat. A Politico és a SourceMaterial közös nyomozása szerint kilenc olyan esetet dokumentáltak, ahol az árnyékflotta hajói olajszennyezést okoztak a világ különböző pontjain, például Thaiföldön, Olaszországban és Mexikóban.

Maria Malmer Stenergard, Svédország külügyminisztere szerint ezek a hajók „jelentős veszélyt” jelentenek a tengeri környezetre, és a szennyezések hatása súlyos, akár visszafordíthatatlan is lehet. A probléma az orosz-ukrán háború kitörése óta fokozódott, mivel Oroszország egyre több tiltott árut szállít, növelve a környezeti károkat.

Az árnyékflotta hajói gyakran nincsenek biztosítva és nem tartoznak nemzetközi felügyelet alá, így a felelősségre vonásuk nehézkes. Ezek az elöregedett hajók olyan forgalmas útvonalakon haladnak át, mint a Vörös-tenger és a Panama-csatorna, növelve a nemzetközi kereskedelem kockázatát is.

Hirdetés

Szakértők szerint csak idő kérdése, hogy egy árnyékflotta hajó súlyos környezeti katasztrófát okozzon. Isaac Levi, az Energia- és Tiszta Levegő Kutatóközpont szakértője szerint a szivárgások és olajfoltok hatalmas károkat okozhatnak a part menti államoknak, amelyek viselik a tisztítás költségeit.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió és a G7 szankciókkal igyekezett meggátolni az orosz olajexportot, Moszkva alternatív megoldásokat talált. Az orosz olajat gyakran újracímkézik, hogy elkerüljék a szankciókat, és a hajók tulajdonjogi viszonyai gyakran átláthatatlanok. Az árnyékflotta az elmúlt két évben megháromszorozódott, és továbbra is jelentős bevételeket biztosít az orosz kormánynak.

Az Innova és más hajók által okozott olajszennyezések egyre gyakoribbak, de a hatóságok gyakran nem reagálnak elég gyorsan és határozottan, hogy megfékezzék ezt a növekvő problémát.

Hirdetés

Mandiner nyomán

Hirdetés