Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Mintegy kétezer ukrán katonát bekerítettek a kurszki régióban

Hirdetés

Putyin orosz elnök a kazanyi BRICS-csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy körülbelül kétezer ukrán katonát körbezártak az orosz csapatok a Kurszk régióban. Elmondása szerint az ukrán erők sikertelenül próbáltak kitörni, és az orosz hadsereg már megkezdte a bekerített csoport felszámolását. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint eddig 26 222 ukrán katona és 176 harckocsi veszett oda a térségben.

Amikor arról kérdezték, hogy észak-koreai katonák tartózkodnak-e Oroszországban, Putyin úgy fogalmazott, hogy „a műholdfelvételek jelentőséggel bírnak, és ha ilyenek léteznek, valamit biztosan mutatnak.” Hangsúlyozta, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti együttműködés a két ország belügye, és nemrég megerősítették stratégiai partnerségi szerződésüket, amely kimondja, hogy bármelyik fél támadás esetén azonnali katonai segítséget nyújt a másiknak.

Az ukrán konfliktus kapcsán Putyin felidézte, hogy szerinte az eszkaláció a 2014-es, amerikaiak által támogatott ukrajnai „államcsíny” nyomán következett be, és azóta a nyugati országok Ukrajna felfegyverzésével, NATO-erők kiképzésével és különféle precíziós fegyverek biztosításával fokozzák a helyzetet. Visszautasította a vádakat, miszerint elzárkózna a béketárgyalásoktól, és kijelentette, hogy kész lenne a konfliktus lezárásáról tárgyalni, de csak a „valós helyzetet” figyelembe véve.

Hirdetés

Putyin szerint szeptemberben az ENSZ Közgyűlés idején Ukrajna javaslattal élt, de az ukrán elnök, Zelenszkij hamar világossá tette, hogy elutasítja a tárgyalásokat, és inkább saját „győzelmi tervét” mutatta be. Putyin úgy véli, Ukrajna azért kerüli a béketárgyalásokat, mert a hadiállapot feloldása választások megtartását vonná maga után, amihez az ukrán vezetés nincs felkészülve.

A BRICS országokkal kapcsolatban Putyin elmondta, hogy egyelőre nem dolgoznak egy SWIFT rendszert kiváltó fizetési hálózaton, hanem saját adatátviteli és nemzeti valutákkal működő rendszereiket fejlesztik tovább. A BRICS országok azonban egy új pénzügyi infrastruktúra, a BRICS Clear, létrehozását is tervbe vették, amely a csoport gazdasági együttműködésének további eleme lesz.

Híradó nyomán

Hirdetés
Hirdetés