Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Telegraph: Áttörtek az oroszok Kurszkban, bekerítés fenyegeti az ukránokat

Hirdetés

A brit lap szerint ez komoly csapás Zelenszkij számára, mivel az ukrán elnök győzelmi stratégiájának egyik kulcseleme volt Kurszk, – írja a Mandiner.

Az orosz hadsereg áttörte az ukrán védelmi vonalakat az oroszországi Kurszk térségében, csupán egy nappal azután, hogy egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta: Kijev akár hónapokig képes lehet tartani a területet – számolt be a brit Telegraph.

Mindkét fél megerősítette az orosz előrenyomulást. Az ukrán DeepState katonai blogger szerint fennállt annak a veszélye, hogy az orosz csapatok bekeríthetik az ukrán erőket, bár később azt közölték, hogy a kurszki frontvonalak „ellenőrzés alatt állnak.”

Hirdetés

„Az ellenség áttörte az ukrán védelmi erők balszárnyát a Kurszk térségben. A hibák ismétlődése miatt egy újabb káosz előtt állunk” – írta a blogger.

Az orosz Rybar Telegram-csatorna szerint az orosz erők több ponton is jelentős előrelépést értek el.

Az orosz Telegram-csatornákon megosztott videókon súlyosan sérült ukrán katonákat mutattak, akiknek arcáról vér folyt, és székekhez kötözve voltak egy sötét helyiségben, majd a felvételeken halott ukrán katonák holttestei is láthatók voltak.

Hirdetés

Az oroszok kurszki előrenyomulása súlyos csapás Kijev számára, amely eddig stratégiai sikerként értékelte az orosz invázió elleni védekezést.

Volodimir Zelenszkij korábban kijelentette, hogy a kurszki művelet kulcsfontosságú eleme lesz a győzelmi tervnek, amelyet a brit miniszterelnök Keir Starmer és Mark Rutte, a NATO új főtitkára előtt mutatott be. Az ukrán elnök szerint a kurszki offenzíva leköti az orosz erőket, így enyhíti a nyomást a donbászi fronton. Szakértők azonban szkeptikusak voltak, és azt állították, hogy a kurszki manőver kudarcot vallott, mivel a Kreml fokozta támadásait Donbászban.

„Az orosz előrenyomulás valójában felgyorsult Kurszk után” – nyilatkozta John Foreman, egy korábbi brit katonai attasé a Telegraph számára.

Hirdetés

Az ukrán vezetők abban bíztak, hogy az oroszországi invázió lenyűgözi szövetségeseiket, és további fegyverszállítmányokat kapnak, illetve lehetőséget nyernek, hogy nyugati rakétákat használjanak orosz területek ellen, de ez nem következett be.

Eközben a donbászi fronton az orosz erők fokozni kezdték az előrenyomulást: elfoglalták Vuhledar erődvárosát a múlt héten, és most a stratégiai jelentőségű Toretszk ellen indítottak támadást. Az orosz sikerek Kurszkban láthatóan meglepetést okoztak Ukrajnának és az Egyesült Államoknak is.

Mandiner nyomán

Hirdetés

Hirdetés