Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Több ezer katonát tesztelnek a franciák: szerintük így most már biztosan legyőzhetik az oroszokat

Hirdetés

Vagy mégsem…

Franciaország felkészül egy orosz konfliktusra: Több ezer katona tesztelésére készülnek Romániában 2025-ben.

Lille, Franciaország – Jövő májusban a francia hadsereg több ezer katonájának kell tíz napon belül Romániába eljutnia, hogy NATO-elvárásoknak megfelelően teszteljék a gyors telepíthetőségüket, – írja a Politco.

Hirdetés

Ez a gyakorlat – Dacian Spring 2025 néven – kulcsfontosságú lesz a francia hadsereg számára, amely jelenleg átalakul, hogy képes legyen szembenézni Oroszországgal. A katonák feladata, hogy a NATO keleti szárnyára, Romániába települjenek, aminek stratégiai jelentősége van arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szövetséges ország elleni támadásra készülne.

Bertrand Toujouse tábornok, a francia hadsereg európai szárazföldi parancsnoka, elmondta, hogy ezek a gyakorlatok stratégiai jelzést hordoznak: „Régen háborús játékokat játszottunk, de most kijelölt ellenségünk van, és azokkal az emberekkel gyakorlunk, akikkel valóban háborúba mennénk” – nyilatkozta Toujouse egy pénteki sajtótájékoztatón.

Az elmúlt években Franciaország hadserege komoly átalakuláson ment keresztül, hogy felkészüljön egy Ukrajnához hasonló, intenzív konfliktusra. A NATO új elvárásai szerint Franciaországnak 2027-re képesnek kell lennie egy hadrafogható hadosztály telepítésére 30 napon belül, beleértve a lőszert és az utánpótlást is.

Hirdetés

A jövő évi Dacian Spring gyakorlat központi célja ennek az elvárásnak a megközelítése. A francia hadsereg arra készül, hogy egy hadrafogható brigádot küldjön Romániába tíz nap alatt – ez egy köztes lépés a 2027-es cél eléréséhez. Egy brigád 3000-5000 katonából áll, míg egy hadosztály 10 000-től akár 25 000 főig is terjedhet.

A legnagyobb kihívás a gyors telepítés lesz: a francia hadsereg számára elengedhetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt eljusson Romániába. Pierre-Eric Guillot tábornok, Toujouse helyettese, hangsúlyozta, hogy bár a katonai mobilitás javult, még mindig nincs meg a „katonai Schengen”, ami gyorsabb mozgást biztosítana Európában. A 2022-es első romániai telepítést számos bürokratikus akadály és katonai felszereléshez nem alkalmas vonatok nehezítették.

Guillot szerint azóta jelentős előrelépések történtek, különösen a szállítási útvonalak diverzifikálása terén. A hadsereg most már nemcsak vonatokra, hanem teherautókra és hajókra is támaszkodik, néha kombinálva a különböző módszereket.

Hirdetés

Toujouse tábornok optimistán nyilatkozott, és kifejezte meggyőződését, hogy a francia katonák sikerrel veszik a következő évi tesztet.

Azonban ahhoz, hogy a 2027-es célkitűzés megvalósuljon, a védelmi költségvetésnek fenn kell maradnia. Pierre Schill tábornok, a francia hadsereg vezetője figyelmeztetett, hogy a védelmi kiadások növekedésének folytatódnia kell, különben késedelmek léphetnek fel. Ha a források nem állnak rendelkezésre, előfordulhat, hogy a 2027-es célkitűzést elhalasztják.

Egyelőre azonban ez csak hipotézis. Franciaország elkötelezett marad a NATO-szövetség védelmi céljainak teljesítése mellett, és készen áll arra, hogy megfeleljen a következő évek kihívásainak.

Hirdetés

Hirdetés