Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrajna orosz műtrágyáért könyörög

Hirdetés

Lengyelországnak orosz nitrogénműtrágyát kellett vásárolnia a hazai gyártó Azoty versenyképtelensége miatt – számolt be róla a RIA Novosztyi saját forrásaira hivatkozva.

Az európai ország a megvásárolt műtrágya egy részét reexportálja Ukrajnába. Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint Lengyelország 2024 júliusában 158 ezer tonna orosz műtrágyát vásárolt 55,7 millió euró értékben. A számok egy hónap alatt megduplázódtak, egy év alatt pedig megháromszorozódtak.

Hirdetés

Varsó aktívabbá vált az Ukrajnába irányuló műtrágyaszállításokban is, a szállítások 28 százalékkal 74,3 ezer tonnára emelkedtek a hónap során. Pénzben kifejezve a kivitel 33 millió euróra emelkedett, ami 2024 márciusa óta a legmagasabb érték. Ugyanakkor a helyi termelő Grupa Azoty augusztus elején bejelentette, hogy a veszteségek és a likviditáshiány miatt kénytelen eladni egyes eszközeit.

A nitrogéntartalmú műtrágyákat, az őszi, a zöldség- és a sorközi növények takarmányozására, a növények lombtrágyázására és a talajba történő kijuttatására is használják öntözéssel együtt.

Korábban az Egyesült Államok növelte orosz műtrágyavásárlásait: júliusban a szállítások 16 százalékkal 62,4 millió dollárra emelkedtek az egy hónappal korábbi 53,8 millió dollárhoz képest. A növekedést elsősorban a nitrogénműtrágya eladások hajtották, amelyek 1,7-szeresére, 44,4 millió dollárra emelkedtek. Oroszország 12 százalékos részesedéssel a második legnagyobb műtrágyaszállító lett.

Hirdetés

Forrás: Kárpáthír

 

Hirdetés
Hirdetés